Dubbla guld för Hanna Skogström under karate-SM: ”Slog alla mina förväntningar”

Dubbla guld för Hanna Skogström under karate-SM: ”Slog alla mina förväntningar”

Karate-SM i Helsingborg är en helg som 17-åriga Hanna Skogström förmodligen aldrig kommer glömma. Först vann hon juniorguldet – och kort därefter vann hon av bara farten även seniorklassen, i sin debut, mot sin förebild Mia Karlsson.

– Känslan nu är helt fantastisk, jag tror fortfarande inte att jag helt insett vad det innebär, säger hon.

När Karlstad kallar når Hanna berättar hon att hon innan tävlingen hade förhoppningar om medalj i juniorklassen – och kanske någon medaljmatch i seniorklassen. Men att lyckas ta guld i båda klasserna var inte något hon hade räknat med.

– Nej, inte då det är första gången för mig att delta bland seniorerna. Att jag sedan lyckades ta guld i båda klasserna var helt oväntat och slog alla mina förväntningar.

Och det hela kröntes med att hon i finalen fick möta Mia Karlsson, Degerforstjejen med VM-meriter som Hanna länge haft som förebild.

– Ända sedan jag var liten har Mia Karlsson alltid varit den bästa i Sverige och en av Sveriges representanter på bland annat VM, vilket såklart gör henne till någon man ser upp till. När jag då från semifinalen förstod att jag var i final med Mia Karlsson kändes bara det som en vinst. Att sedan i finalen komma ut som guldmedaljör var helt otroligt och obeskrivligt kul, säger Hanna.

Och tillägger:

– Fastän jag slog Mia Karlsson nu i SM så kommer hon fortsätta att vara en förebild då hon åstadkommit massor och är en skicklig idrottsutövare. 

Du tävlar för Karlstad karateförening. Hur ser en vanlig dag ut för dig?

– En vanlig dag för mig börjar med att jag äter gröt, vilket är min absoluta favoritmåltid. Sedan brukar jag oftast träna ett kortare karate- eller styrkepass på morgonen för att sedan cykla iväg till Fria Läroverken som också har den bästa skolmaten.

– Efter skolan äter jag återigen gröt för att sedan gå till eftermiddagsträningen på Karlstad Karateförening. Runt här brukar dagen vara slut och det är återigen dags att förbereda sig för morgondagen.

Nu är det dags att skryta lite! Vad har du för egenskaper som gör dig till Sverige-etta?

– Egenskaper som hjälpte mig till Sverige-toppen är nog min förmåga att skapa bra rutiner, för utan bra rutiner är det svårt att lägga ner arbetet som krävs.

– Sedan är det också viktigt att kunna ”kämpa på”. Då det förekommit många stunder som varit tuffa och man frågat sig själv om det man gör är rätt. I de stunderna gäller det att hålla ut, vilket har hjälpt mig att nå dit jag är idag.

Vill testa vingarna internationellt

Framgångarna under SM har gjort Hanna än mer motiverad att tävla och hon har fått ett kvitto på att hon håller på seniornivå.

– I framtiden ska det bli väldigt kul att se hur jag står mig emot internationellt motstånd, vilket gör mig motiverad att fortsätta träna och bli bättre.

Vilket är ditt största mål framöver?

– Jag har många mål för framtiden, bland annat att ta internationella mästerskapsmedaljer. Mitt däremot största mål kortsiktigt framöver är att ta mig till Nordiska mästerskapen och där ta en pallplats. Därefter, lite längre fram i februari nästa år, satsar jag på junior-EM där jag hoppas hamna bland topp 10.

Och även Nordiska mästerskapen är på gång, men det är visst lite osäkert ifall det blir av?

– Precis, Nordiska mästerskapen är planerat att ske nu i november. Däremot så hotar coronaläget genomförandet av mästerskapet så vi får hoppas det blir av, säger Hanna Skogström.