Karlstad kallar-profilen: Bob Fungula

Karlstad kallar-profilen: Bob Fungula

Karlstad kallar vill lära känna er – och därför lyfter vi varje vecka fram en ny person med anknytning till Värmland. Den här gången träffar vi den biffige ballern och framför allt läraren, Bob Fungula!

Namn: Bob Fungula

Ålder: 33 år

Född i: Kongo (Kinshasa)

Bor numera: Sollentuna, Stockholm 

Gör: Är lärare på en gymnasieskola i norra Stockholm. Undervisar i idrott, engelska och mental träning. 

Beskriv dig själv med tre ord: 

Glad, tålmodig och nyfiken 

Vad är det bästa med ditt jobb/utbildning? 

Det bästa med att vara lärare är känslan av att man gör något meningsfullt varje arbetsdag. Varje skoldag möter vi ungdomar med olika hemförhållanden och blandade erfarenheter av skolan, men i våra klassrum ser vi till att samtliga elever får med sig kunskap och värden som förhoppningsvis gör dem till ansvarstagande samhällsmedborgare. Det är häftigt att se när det klickar till hos ungdomarna när de äntligen förstår eller sätter något de kämpat med under lång tid. Jag tror också att vi gör mer intryck på våra elever än vad vi tänker oss. Jobbet känns  kul och viktigt liksom. 

Det bästa med utbildningen var att andra studenter, en dag på karlstads universitet, kunde ha tänkt svåra tankar och löst svåra problem medan vi hade spelat volleyboll hela dagen. Dessutom fick vi gå runt i våra coola matchande idrottslärarkläder. Sista terminen idrott bestiger man Kebnekaise. Bra utsikt däruppe! Sista terminen engelska åkte jag till Kina som utbytesstudent. Det var också roligt. 

Vilken är den största utmaningen? 

Det finns många utmaningar med läraryrket, till exempel att se till elevgruppens behov utan att den enskilda eleven glöms bort. Sedan har vi utmaningen med lärarens tudelade uppdrag – att å ena sidan vara den trygga, vägledande och förtroendebyggande individen och att å andra sidan vara den bedömande individen som på många sätt avgör vilka som får möjlighet till högre studier efter gymnasiet. I varje klass möter vi ca 32 elever vars utbildning ska individanpassas där det går. Räknar man på att en lärare har ca 6 klasser per läsår så blir det många unikisar av modell Gen Z att anpassa undervisningen för. 🙂

Vad är ditt största mål för 2022? 

2022 vill jag vara den bästa familjemannen jag kan vara. Jag vill fortsätta jobba med min personliga och professionella utveckling. Nu är det inte långt kvar, men innan 2022 vill jag dra hundringen i snatch (ryck).

Hur ser en vanlig vardag ut för dig?

En vanlig vardag har jag 3-4 lektioner i idrott, engelska eller mental träning (eller en blandning av alla kurserna). På mina lektioner försöker jag involvera eleverna så att det inte blir så lärarcentrerat. Jag ser gärna att eleverna diskuterar olika ämnen eller arbetar i smågrupper. Huvudsaken är att de får vara aktiva kunskapsinhämtare. 

Efter jobbet spenderar jag lite tid med min sambo som också är lärare och sedan bär det av till träning. Då blir det antingen crossfit eller basket. 

Vad gör du helst en ledig dag?

En ledig dag spenderas med fördel med nära och kära. Den får får gärna innehålla inslag av träning men kan också vara väldigt slapp. 

Berätta om ditt största intresse.

Just nu skulle jag nog säga största fritidsintresset är att träna crossfit. Inom crossfit sysslar vi med en kombination av styrke- och konditionsträning som bygger på funktionella övningar och som utförs under hög intensitet och med konstant variation. Med andra ord så bygger det på att försöka bli så allround som möjligt. Inför en tävling, till exempel, så får man inte veta vilka övningar som kommer förrän precis innan. Det innebär på sätt och vis att man inte har någon aning om vad man tränar inför under större delen av tiden. 

Har du någon udda talang?

Jag är riktigt vass på planking (internetfenomen från 2011).

Vad är Värmland för dig?

Värmland är kärlek för mig. Dit åkte jag för att studera men hittade mitt livs kärlek och fick vänner för livet. Mitt mål var att åka till en studentstad och uppleva studentlivet och det råkade bli Karlstad. Nu i efterhand är jag evigt tacksam över mina fem år som student i solstaden med det trevliga folket. Kort efter examen (2013) fick jag jobb på en skola i centrala Stockholm och återvände till huvudstaden. Kort därefter flyttade även min värmländska sambo till Stockholm, och trots att Stockholm är vårt hem så förblir Värmland också hem för oss. 

Vad får man inte missa om man är i din stad?

De som känner mig får ju såklart inte missa att komma och hälsa på mig när de är här. Annars brukar Gamla Stan och andra turistiga områden vara uppskattade. 

Vem skulle du vilja var Karlstad kallar-profil i framtiden? 

Charlotte Ståhlberg – för hon är cool.