FUNKISLIV Anna Bergholtz möter poddgäster i totalt mörker: ”Det ytliga läggs åt sidan”

FUNKISLIV Anna Bergholtz möter poddgäster i totalt mörker: ”Det ytliga läggs åt sidan”

Podcasten I mörkret med spelas in i, just det, totalt mörker på den mörklagda restaurangen Svartklubben i Stockholm. Samtalsledaren och grundaren Anna Bergholtz, som precis som side kick:en Ulf Nordquist är blind, menar att det leder till att det ytliga läggs åt sidan till förmån för reflektion och att gästerna lättare kan blicka inåt.

– I mörkret blir intervjupersonerna oftast mer närvarande. Man kan inte fokusera på sådant som syns som mobilen, vad som händer utanför fönstret eller hur jag ser ut att reagera som programledare, säger hon när Karlstad kallar når henne.

Anna berättar att det blir en tydlig effekt när gästerna inte kan se vad klockan är, och kanske till och med glömmer bort tiden. Hon upplever att de öppnar upp sig mer och att samtalet blir djupare. Politikern Lena Hallengren, författaren Katarina Wennstam och vår kanske främsta intervjuare under modern tid, Stina Dabrowski, är några namn som hittills tagit plats i mörkret framför mikrofonen på Svartklubben. Annas side kick Ulf Nordquist är klubbens ägare och dessutom en duktig musiker som bjuder på livemusik i mörkret.

– Utan Ulf och Svartklubben hade det varit svårt att göra en podd i mörker. Ulf är duktig på att få gästerna att känna sig trygga, säger Anna och berättar att de brukar låta gästerna landa och prata om hur de känner ifall de verkar oroliga av den nya miljön.

– Gästerna får även testa något litet ätbart i mörkret och många uppskattar upplevelsen. Jag tror att de känner att både jag och Ulf är trygga i vår blindhet och det gör dem trygga.

Vad vill ni lyfta med podcasten?

– Att det finns en styrka i att vi är olika, att blindhet och mörkret inte bara är negativt och helt enkelt ge lyssnare och gäster
nya perspektiv. Ja, att helt enkelt öppna ögonen på andra, säger Anna som slåss för mångfalden och tycker att olika perspektiv och kompetenser gynnar oss alla.

– Ett företag kan bli mer lönsamt om man arbetar med inkludering och tillgänglighet. Det är både smartare och mer hållbart om man tar tillvara på allas kompetens, men så ser det tyvärr inte ut, säger hon.

Och fortsätter:

– Media är en viktig faktor här. Personer med funktionsnedsättningar är sällan representerade i media och är sällan med som vem som helst. Det behöver vi förändra. Ju mer olika människor syns och hörs desto mindre konstigt blir det normbrytande.

Avslutningsvis, om du får skryta lite! Varför tycker du att man ska man lyssna på I mörkret med?

– Det finns bara en sådan här podd i hela världen. Det är en helt unik podcast som bjuder på spännande samtal tack vare att den görs just i mörkret. Plus att vi försöker ha en mångfald av gäster med olika bakgrund, erfarenhet och yrken, säger Anna Bergholtz om sin podcast som sedan i höstas dessutom har ett nytt inslag.

– I vartannat avsnitt lämnar vi Svartklubben för en stund, men stannar i blindheten. Då får lyssnarna möta mig och min vän Fatmir Seremeti. Vi är båda blinda och samtalar om våra liv utan syn. Fatmir är en före detta paralympier och känd på Tiktok. Vi svarar även på frågor som folk kan ha om livet som blind.

Klicka här för att lyssna på podcasten

Blogg
Magnus Skoglund

Fråga poddgästen!

På tisdag gästar musikskribenten, konstnären, löparen, läraren, herregud ALLKONSTNÄREN Jesper Löfvenborg, vår podcast! Det ser jag fram emot! Ös på med frågor i DM eller

Läs blogginlägget »