Karlstad kallar-profilen: Eszter Nagy

Karlstad kallar-profilen: Eszter Nagy

Karlstad kallar vill lära känna er – och därför lyfter vi varje vecka fram en ny person med anknytning till Värmland. Den här gången träffar vi den hästintresserade och språkbegåvade Lilleruds-studenten Eszter som just nu är på äventyr i USA!

Namn: Eszter Nagy

Ålder: 18

Född i: Ungern

Bor numera: Karlstad/Sunne

Gör: Studerar på Lillerudsgymnasiet men är just nu och pluggar ett år i USA

Beskriv dig själv med tre ord:

Omtänksam, rolig och spontan.

Vad är det bästa med din utbildning?

Som sagt studerar jag på Lillerudsgymnasiet. Jag ska börja mitt sista år till hösten, där jag går inriktning häst. Det bästa med min utbildning är att jag kan kombinera studier med praktiska lektioner och med mitt intresse, hästar och djur, samtidigt som jag kan få en högskoleutbildning. Jag tycker att kunskapen fastnar mycket enklare när man själv får testa på det och göra det praktiskt, istället för att bara läsa det från en bok. Mitt första år gick jag NIU-utbildningen i hästhoppning på skolan. Det är en otrolig lyx att skolan kan erbjuda den möjligheten, att träna med sin häst för utbildade tränare på skoltid. Då kan man både satsa på skolan och sin sport.

Jag bor även på skolans internat vilket har lärt mig ta väldigt mycket ansvar. Man får en slags frihet men samtidigt lär man klara sig mer på egen hand, som att handla, städa och till exempel laga mat. Relationen man får med sina vänner när man bor tillsammans är också väldigt kul och man blir verkligen tajta med varandra. Man får verkligen vänner för livet där.

Vilken är den största utmaningen?

Den största utmaningen om jag tänker på att ha flyttat hemifrån och föräldrarna inte kan påminna om saker och ting, är nog att hitta en balans mellan fritid och skolan. Kan lätt hända när man är med sina vänner hela tiden och ingen mamma eller pappa som säger att man ska vara hemma en viss tid, att man hittar på saker lite när man känner för det, men samtidigt har man skolan att fokusera på också. Så här lär man sig verkligen ta eget ansvar.

Vad är ditt största mål för 2022?

Då jag pluggar i USA just nu, så är målet att klara mitt år här med bra betyg och sen komma hem till Sverige i maj. Att ta körkort står också högt på klara-av listan och sen att börja mitt sista år på gymnasiet till hösten. Tog även upp fotbollen här i USA, så kanske börja spela även det hemma i Sverige.☺️

Hur ser en vanlig vardag ut för dig?

Börjar oftast dagen med frukost med mina vänner i skolans matsal, vilket är ännu en mysig sak med att bo på internat. Därefter försöker jag hinna med ett pass på skolans gym innan mina lektioner börjar. Vissa dagar har jag bara praktiska lektioner fram till lunch och sen några ”vanliga” lektioner efteråt. Efter skolan brukar jag hänga med mina vänner ner till skolans stall där vi elever kan ha våra hästar, eller så hänger vi på våra rum, åker in till Bergvik och hänger där eller tar bussen in till Karlstad och tar en fika och bara kollar runt. Vi är såklart Färjestadsfans också, så vi åker ofta på matcher och hejar på ståplatsen. Till sist gör jag skolarbete om det behövs och är med mina vänner tills det är dags att gå till sitt rum och sova.

Vad gör du helst en ledig dag?

Det beror lite på vad jag känner för. Vissa dagar gör jag något med mina vänner, men ibland är det skönt att bara vara hemma med familjen, kolla film och umgås med hunden.

Berätta om ditt största intresse.

Mitt största intresse i många år har varit hästar och ridning. Jag tävlade i hästhoppning under ett par år men tyvärr satte olika skador stopp, vilket har gjort att jag även tappat intresset lite och insett att det finns mycket annat att göra också. Ridning och hästar är fortfarande mig varmt om hjärtat, men har ingen häst själv just nu. Utöver det gillar jag att kolla hockey och är intresserad av det på det sättet.

Har du någon udda talang?

Jag har väldigt lätt för mig att lära mig nya språk.

Vad är Värmland för dig?

Värmland står mig nära hjärtat. Det finns så otroligt många möjligheter för alla åldrar vad man än har för mål och intressen. Jag har fått en underbar uppväxt här, det finns många utbildningsmöjligheter att välja mellan, många aktiviteter som anordnas och så är det otroligt vackert här.

Vad får man inte missa om man är i din stad?

I Karlstad måste det vara Sandgrundsudden då det är en av de mysigaste platserna enligt mig, speciellt på sommaren då man kan bada och sola hela dagarna, och det är nära till allt om man blir sugen på käk eller att shoppa. Sen även caféet och bageriet Artisan Bread. Så gudomligt goda bakverk och en väldigt mysig uteservering.

Vem skulle du vilja var Karlstad kallar-profil i framtiden?

Klara Gustavsson, för att hon är underbar på alla sätt och kan Karlstad utan och innan.

Blogg
Magnus Skoglund

Fråga poddgästen!

På tisdag gästar musikskribenten, konstnären, löparen, läraren, herregud ALLKONSTNÄREN Jesper Löfvenborg, vår podcast! Det ser jag fram emot! Ös på med frågor i DM eller

Läs blogginlägget »