FUNKISLIV Tuff världscuppremiär väntar paralandslaget

FUNKISLIV Tuff världscuppremiär väntar paralandslaget

Det vankas premiär för det alpina paralandslaget och S:t Moritz blir första stoppet för säsongen.

– Jag är taggad till tårna och redo för en väldigt spännande säsong, säger Ebba Årsjö som tog fem världscupsegrar under förra årets succésäsong, i ett pressmeddelande.

Förra säsongen måste beskrivas som en succé för Årsjö som till slut kunde räkna in fem segrar i världscupen. Nu väntar första rejäla testet mot hela världseliten för säsongen.

— Jag är taggad till tårna, det här har man gått och väntat på ett tag nu. Jag har haft en väldigt bra försäsong och ska jag vara helt ärlig har jag nog aldrig känt mig såhär stark som jag gör nu, säger Ebba som har en tydlig plan för hur upplägget ska se ut.

– Det är långa och tuffa banor, så mitt största fokus kommer vara att hålla mig kall och köra med huvudet. Inte känna stress över att jag ska överprestera utan istället hitta stabilitet i åkningen.

De fem segrarna och succén från tidigare säsong, vilket också landat Årsjö en nominering till Årets nykomling på idrottsgalan, är dock inget som sätter extra press på 20-åringen. 

– Nej det är inget som jag bekymrar mig över, jag tror på mig själv och fokuserar på att varje detalj ska bli lite bättre för varje dag. Man ska komma ihåg att jag fortfarande är väldigt ny på den här nivån och jobbar hela tiden med att hitta helheten till att bli en elitidrottare dygnet runt. 

Mästerskapstät säsong

De fem intensiva tävlingsdagarna i S:t Moritz sätter inte bara start för världscupssäsongen, utan även en säsong fylld av mästerskap. Känslan hos förbundskapten Henrik Bergqvist är förväntansfull.

– Det är lite extra fjärilar i magen ett år som detta. Både VM och världscup på hemmaplan väntar innan Paralympics vilket jag bara ser som positivt. Vår äldsta åkare är 21 år och vi behöver fylla på med erfarenhet från stora tävlingar, säger förbundskapten Henrik Bergqvist, i ett pressmeddelande.

Eftersom många tävlingar ställas in förra säsongen, har man tryckt ihop schemat för att ge åkare möjlighet att kvala till Paralympics. Vilket gör att åkarna ställs inför ett väldigt tufft tävlingsschema. 

– Det innebär att vi kör fem race på fem dagar i Schweiz vilket är extremt. Lägg därtill hög höjd och långa och tuffa backar. Vi behöver till exempel vara extra lyhörda vad gäller Ebbas ben så att det inte överbelastas, säger Henrik Bergqvist.

Svenska laget

Aaron Lindström, 21 år, Åre

Ebba Årsjö, 20 år, Vemdalen 

Arvid Skoglund, 18 år, Österund

TÄVLINGSSCHEMA:

Fredag 17/12: Storslalom

Lördag 18/12: Storslalom

Söndag 19/12: Storslalom

Måndag 20/12: Slalom

Tisdag 21/12: Slalom

Blogg
Magnus Skoglund

Fråga poddgästen!

På tisdag gästar musikskribenten, konstnären, löparen, läraren, herregud ALLKONSTNÄREN Jesper Löfvenborg, vår podcast! Det ser jag fram emot! Ös på med frågor i DM eller

Läs blogginlägget »