FUNKISLIV Stjärnan Anna-Carin Ahlquist tackar för sig

FUNKISLIV Stjärnan Anna-Carin Ahlquist tackar för sig

En av Sveriges mest framgångsrika bordtennisspelare, paraidrottaren Anna-Carin Ahlquist, lägger racketen på hyllan och avslutar sin internationella karriär. Största framgången för Anna-Carin kom i London 2012 där hon vann Paralympics och under hemma-EM i Helsingborg 2019 där hon inte bara vann guld utan även segrade mot bröstcancern.

Snart 50-åriga Anna-Carin Ahlquist inledde sin karriär inom parabordtennisen 2006 och har sedan dess varit en klart lysande stjärna på den internationella bordtennisscenen. Sedan mästerskapsdebuten 2007 vid EM i Kranskja Gora, Slovenien, har Anna-Carin tagit 19 mästerskapsmedaljer på EM, VM och Paralympics. Kronan på verkar var utan tvekan guldet vid Paralympics i London 2012.

– Det var helt klart det största ögonblicket i min karriär. Varje gång jag tänker tillbaka på det blir jag glad och känslosam och att vara överst på prispallen är alla idrottares största dröm, säger Anna-Carin Ahlquist i ett pressmeddelande.

Under våren 2019 drabbades Anna-Carin av bröstcancer vilket ledde fram till att hon tvingades operera bort sitt ena bröst. Med sin vanliga optimism och glädje lyckades Anna-Carin snabbt återhämta sig och vara redo för start vid EM i Helsingborg senare samma år. Mästerskapet slutade på bästa möjliga vis, med guld i klass 3. Tillsammans med den mångåriga parhästen Ingela Lundbäck lyckades även Anna-Carin kvalificera sig till Paralympics 2020, som blev uppskjutet till 2021, och även där blev det medalj för Anna-Carin. Denna gång silver i lagtävlingen tillsammans med Lundbäck.

Nu slutar den bordtennisresa som inleddes redan vid tre års ålder, och som sedan på grund av sjukdomen MS gjorde att Anna-Carin hamnade i rullstol, men tack vare det också gett minnen för livet.

– Alla sagor har ett slut och nu har även min fantastiska landslagssaga kommit att nå sitt slut. Det är inte utan att jag fällt en och annan tår under dagarna när jag fattade mitt beslut men nu är det dags att säga tack – tack till alla fantastiska människor – vänner, familj, arbetskamrater, sponsorer, tränare, träningspartners, lagkamrater och alla andra runt omkring mig som stöttat, peppat, tränat, sett till att jag haft rätt förutsättningar, hjälpt mig i alla lägen och funnits där för att dela både glädje och sorg med mig, säger Anna-Carin.

Foto: Svensk Parasport/Karl Nilsson

Blogg
Magnus Skoglund

Fråga poddgästen!

På tisdag gästar musikskribenten, konstnären, löparen, läraren, herregud ALLKONSTNÄREN Jesper Löfvenborg, vår podcast! Det ser jag fram emot! Ös på med frågor i DM eller

Läs blogginlägget »