FUNKISLIV Premiär för teaterfesten Tuma

FUNKISLIV Premiär för teaterfesten Tuma

Den 25 mars är det premiär för Tuma. Och När Unga Klara öppnar teatersalongen utlovas det en storslagen resa genom världsrymd, svärta och ljus. Ackompanjerad av en mångfasetterade ensemble, nyskriven musik och förtrollande scenografi berättar Tuma om den där gången hen blev så ledsen att hen nästan dog. Och hur hen, med lite hjälp, lyckades överleva.

I ett pressmeddelande kan man läsa att Tumas familj är varm, brokig och stor. Den består av en hel drös människor; mammorna Maia och Kimmen, pappa Luthando, syskonen Nino, Tvillingarna, Mormor, Richi, samt Catrine och Kusinerna som hen har lagt till själv. Sen är det Tuma själv förstås. Tuma som älskar rymden och kvantfysik, som skriker brännskriket i garderoben när hen blir arg, och som en gång blev så ledsen att hen nästan dog.

Det är det Tuma ska berätta om. Då när allt det hemska hände och allt gick i tusen bitar. Om Mormor, ett brustet litet hjärta och en magisk resa över hav och land. Till sin hjälp har hen sin familj, sång, dans, humor, en jätte, sin oändliga fantasi – och publiken förstås! Allting blir faktiskt bra till slut. Det säger i alla fall Tuma.

Teater för alla

Tuma är skriven och regisserad av Gustav Deinoff, en av Unga Klaras två konstnärliga ledare. Genom föreställningen undersöker han hur barnperspektivet kan fördjupas ytterligare genom att involvera både barn och vuxna, med och utan funktionsvariationer, i den konstnärliga processen och på scenen. Nog är det möjligt för vuxna och barn att på lika villkor skapa tillsammans? Nog är det möjligt att göra teater för alla?