Margareta Von Wachenfeldt: 5 tips för att blåsa liv i din motivation

Margareta Von Wachenfeldt: 5 tips för att blåsa liv i din motivation

Jag vet. Det är inte alltid så lätt att komma igång. Jag ska inte låtsas som om det är en enkel match att vinna den där kampen över bristande motivation. Nyårslöftet blir nästa-måndag-löftet som blir beach-löftet som blir nyårslöfte igen. Vi är många som kämpar tappert och viljan finns där. Men livet kommer emellan.

Och livet, det är en stoppkloss helt klart, med sina ynka 24h om dygnet. Även om dagarna börjar bli ljusare och vårens solstrålar glittrar mellan träden så slår det liksom aldrig fel. Tröttheten klubbar ner mig och det är svårt att tagga till. Soffan hägrar och huvudet är fyllt med alla måsten där tiden ska prioriteras och anpassas efter jobb, familj och vänner.

Jag är nog inte ensam att känna så här. Men hur tar vi oss från soffan och börjar prioritera oss själva? I grund och botten så börjar allting precis just där. För att göra ett bra jobb, för att vara en bra vän, make eller mamma, så behöver vi själva må bra och få ny energi. Och en viktig del i just detta är rörelse och träning.

Men som sagt, det är inte så lätt att komma igång. När motivationen tryter, så suger den både energi och tid. Tid som vi tror att vi inte har eftersom dagarna är så korta och fyllda med allt annat.

But I hate to break it to you – du kommer aldrig få mer tid. Det handlar bara om hur du använder den. Tiden är liksom din.

Så här kommer lite hjälp på traven, 5 tips på hur du kan ta dig i kragen och göra en förändring.

5 tips att komma igång

  1. Finna ditt eget varför

Detta är det absolut viktigaste tipset eftersom ditt varför är din viktigaste drivkraft. Varför vill du börja träna? Är det för att få mer energi, bli gladare, orka leka med barnen, eller har du något annat mål du skulle vilja nå?

  1. Vad vill du träna

Vad är det du tycker är roligt? Är det att dansa salsa, ta promenader i skogen eller kanske spela innebandy? Om du gör någonting du tycker är roligt så är det större chans att du prioriterar det.

  1. Hur ska du träna

Hur ska du gå tillväga för att nå dina uppsatta mål? Behöver du sätta upp en planering för att logistiken ska gå ihop, eller behöver du köpa in redskap eller kanske ett gymkort? Underlätta för dig själv och styr upp bra förutsättningar så att tröskeln blir lägre och det blir enklare att träna.

  1. När ska du träna

När passar dig bäst att få till din träning? Kanske en promenad innan jobbet, träna på lunchen eller köra ett pass hemma när barnen har lagt sig?

Genom att bestämma när du ska träna, får du mindre utrymme att känna efter om du är för trött eller har lust att träna. Bara gör det.

  1. Med vem ska du träna

Du kan definitivt träna själv (för det kan vara enklast med tanke på planering), men ibland kan det vara både roligt och inspirerande att vara fler. Att hitta en träningskompis gör det lättare att hitta motivation och man kan peppa varandra.

Det finns egentligen aldrig någon “rätt tid” att komma igång. Så börja inte på måndag, utan ta en kvällspromenad redan idag vettja. Och ha inte för höga förväntningar på dig själv, för det viktigaste är att du påbörjar din förändring, finner ny energi och har kul under tiden.

Så helt klart, bristande motivation kan suga ordentligt. Men du kan välja att inte låta det suga musten ur dig, utan istället använda tiden på ett bättre sätt och låta det blåsa liv i din motivation.