Linn von Bahr: Konsten att sätta hållbara nyårslöften

Linn von Bahr: Konsten att sätta hållbara nyårslöften

Klockan slår 00.01 den 1 januari och du är inte ensam om att stå inför ett eller flera nyårslöften som du lovat dig själv att ta tag i. Det är detta år du ska börja eller sluta. Det är detta år du ska ta tag i det. Det är detta år förändring sker.

Du känner nog igen dig när jag säger att det är väldigt lätt att sätta förväntningar eller krav på sig själv och på framtiden som man sedan blir besviken på sig själv över för att man inte lyckats uppnå eller genomföra och vad beror detta på. Att vi gång på gång, år efter år, hamnar i besvikelse för att vi misslyckades. Det var detta år vi skulle klara det.

Det största problemet är att det inte finns någon motivation. Sängen är så skön denna lördagsmorgon, det skadar inget om jag ligger kvar, bara denna gång. Vi finner alla ursäkter vi kan för att slippa ta oss till gymmet, gå på den där morgonpromenaden eller utföra yoga varje morgon som vi lovade oss, allt på grund av att vi inte har någon inre motivation till målet. Målet som var så attraktivt i slutet av förra året känns nu inte alls lika attraktivt i den varma, mjuka sängen denna lördagsmorgon. Kan det vara så att målet du satt bara innefattar att du har yttre motivation att tillföra? Med yttre motivation menas att du engagerar dig i aktiviteten på grund av yttre faktorer så som förväntningar från omgivningen, belöningar eller krav på att leva upp till din egen självbild. Med inre motivation menas att vi blir till freds av beteendet eller handlingen vi utför. När vi ser ett värde i det vi gör ökar den inre motivationen.

För att då öka den inre motivationen och få oss att vilja kliva upp ur den varma, mjuka sängen den där regniga lördagsmorgonen behöver vi ta reda på vårt ”varför” till målet vi satt. Varför ska jag sätta detta mål? Vad ger det mig i längden om jag lyckas fullfölja det ända in i mål? När vi vet det, då kommer den inre motivationen och vi ser ett värde i handlingen vi ska utföra. Vilket i sinn tur leder till agerande.

Nu har vi kommit nästan halvvägs in i denna text vilket innebär att du verkligen vill lära dig om hur du kan lyckas med dina nyårslöften och sätta rimliga mål. Det innebär även att du är en av dem som kommer stå i slutet av detta år och säga till dig själv ”fasiken så grym jag är, jag gjorde det!”. Jag tänker därför gå djupare in i hur vi lyckas och vad du själv kan göra.

Jag kan nu låta lite dömande. Majoriteten av målen du satt är baserade på att du jämfört dig med andra. Tänk efter noga, hur många av de mål du satt har varit på grund av att du jämför dig med andra personer och därmed vill eftersträva de. Du ser någon som har en lite mindre midja än dig, springer milen någon minut snabbare än dig, tränar varje dag efter jobbet eller någon som tar 200 i mark. Detta sätter griller i huvudet på dig. Du ska bli bättre än dem. Du ska visa dem att du är bättre, starkare, snabbare. Hör du problemet här? Du ska visa dem. Vilka de? Du ska visa dig. Allt ska bara handla om dig, när du sätter dina mål. Genom att du jämför dig med andra kommer du att automatiskt skapa yttre motivation för att du ska bevisa ”dem”. Att dina mål baseras på att du jämför med andra leder också till att dina mål inte utformas utefter dina förutsättningar och behov. Gräset behöver inte vara gröna på andra sidan.

Personen som tränar varje dag efter jobbet visar sig leva själv och kan lägga upp sin vardag hur hen vill, medan du har tre barn att hämta på skolan och en hund att rasta efter jobbet. Vad tillkommer om ditt nyårslöfte baseras på den personen? Stress. En icke genomförbar plan. Misslyckande. Ångest. Sluta därför att jämföra dig med andra. Dina löften ska baseras på dig och dina förutsättningar och ingen annan.

Nu har vi satt ett mål och skapat oss motivation. Räcker det så? Nej du har helt rätt, vi behöver en plan, struktur och rutiner. Vi behöver något vi kan följa, en plan som inte känns som vi tagit vatten över huvudet. En rimlig och spännande plan. Hellre att vi har en plan som inte kräver allt för stort engagemang från oss så att vi kan överträffa våra förväntningar, än att det blir tvärt om.

För att vi ska lyckas med vårt mål får vi heller inte missa en viktig detalj. Skriv ned hur du ska gå till väga. Skriv ned din plan. Hur gör du när du ska till affären och ska handla för hela veckan? Har du allt i huvudet eller har du med dig en lapp nedskrivet med mjölk, kaffe, bröd et cetera? Har du allt i huvudet och ändå lyckas få med dig allt hem från affären, grattis! Dock är vi nog fler som känner igen oss i att vi behöver en lapp där vi kan bocka av mjölken, kaffet och brödet när vi plockat det från hyllan. Samma sak gäller när vi ska lyckas med våra mål. Vi behöver skriva ned steg för steg hur vi ska gå till väga. Kanske till och med dag för dag. Vad ska du fått gjort eller uppnått med denna dag? När du börjar med detta lovar jag dig att vägen till ditt löfte är mycket närmare än vad du tidigare insett. Om inte annat kommer det krävas mycket mindre energi och kraft av dig att fullfölja ditt mål. Nu är både du och jag experter på att nå vilka mål vi vill, även att sätta målen och planera inför dem.

Det finns en sista sak jag vill lyfta. Ge dina förväntningar tid och tålamod. Vi tappar inte 20 kg på en månad, lär oss inte springa en mil på 35 minuter eller vi ökar inte 100 kg i mark på en månad. Nyckeln till all framgång är tid och tålamod. När du lär dig se värde i detta, det är då du lyckas. Det är då du tackar dig själv för att du detta år tog ditt löfte på allvar. För det var ju detta år förändring skulle ske.

Eller hur?