UPPSNAPPAT Sommarlov i Karlstad 2022

UPPSNAPPAT Sommarlov i Karlstad 2022

Konst, karate, kanot eller kulstötning. Fotboll, fridans, fiske eller friidrott. Inför sommarlovet 2022 har Karlstads kommun satsat stort på att finansiera gratis sommarlovsaktiviteter för barn och unga. Sedan 2016 har kommunerna fått statliga medel för att bekosta dessa aktiviteter men i år delas inga sådana pengar ut.

– Vi vill att alla barn i Karlstad ska komma tillbaka till skolan efter sommarlovet med erfarenheter och upplevelser som gör att de ser fram mot att träffa klasskamraterna igen. Alla barn ska därför ges möjlighet att delta i verksamheter på sommaren som får dem att växa, men också skapar fina minnen och glädje. Därför har vi inom kommunen samverkat för att ta fram långsiktig finansiering för att kunna fortsätta erbjuda kostnadsfria sommarlovsaktiviteter. Det är också viktigt att få något i magen så i många av våra aktiviteter ingår lunch eller mellanmål, säger Johanna Larsson, ordförande i kultur- och fritidsnämnden, i ett pressmeddelande.

karlstad.se/sommarlov hittar man allt som erbjuds barnen på sommarlovet, och där fylls det på med fler aktiviteter ändra fram till sommarlovsstarten. Det finns många olika simaktiviteter och utesimskolorna är populära. Under fyra veckor kan barn 6–11 år delta i gratis simskola på nio olika badplatser i kommunen.

Fritidsgårdarna och parklekarna har generösa öppettider i sommar och erbjuder många olika aktiviteter, bland annat MoVe som är en mobil fritidsgård med rörelse i fokus som åker på turné i sommar. Bibliotekets sommarbuss åker också på turné med dansuppträdande, rockringsakrobatik, pyssel, tipspromenad och mycket mera.

45 kostnadsfria dagkollon

Dagkollofoldern har börjat bli en sommarlovstradition och nu har alla grundskoleelever fått med sig foldern hem från skolan. Inför 2022 erbjuder Karlstads kommun 45 kostnadsfria dagkolloveckor som barn och unga kan söka. Lunch, mellanmål och buss för den som bor en bit ifrån ingår. Det finns kollon inom många olika områden som teater, fotboll, bygg, tennis, matlagning, skate, dans och scouterna. Nyheter inför kommande sommar är fordonskollo, handbollskollo, parkourkollo och Crusaderskollo. Sök senast den 29 maj och sen lottas platserna ut bland de som sökt.

– Många av våra föreningar i Karlstads kommun har varit med och arrangerat dagkolloveckor i flera år. Vi har ett fantastiskt engagerat föreningsliv i kommunen som verkligen gör det där extra för att skapa fina sommarlovsveckor för våra barn och unga”, säger Åsa Svanström, projektledare kultur på kultur- och fritidsförvaltningen. säger Åsa Svanström, projektledare, kultur- och fritidsförvaltningen.

Och fortsätter:

– Vi är så glada att vi kan fortsätta erbjuda sommarlovsaktiviteter även om de statliga pengarna inte kom i år. När vi ser alla pigga och glada barn på våra kolloveckor ser vi att aktiviteterna verkligen är uppskattade och behövs. Att ha något kul att berätta om när barnen kommer tillbaka till skolan är också en viktig aspekt på aktiviteterna”, fortsätter Åsa Svanström.

Sportfiskarna Värmland har arrangerat dagkolloveckor sen starten 2016 och träffat många fiskeintresserade unga genom åren.

– Vi på Sportfiskarna Värmland har arrangerat dagkolloveckor på sommarlovet länge nu och i år erbjuder vi 3 veckor, en i Molkom och två i Karlstad. Det har varit jättebra veckor där ungdomarna verkligen fått komma nära naturen, träffa andra med samma intresse och prova många olika delar inom sportfiske. Under pandemin växte intresset för fiske något enormt, så det känns extra roligt att kunna ta vara på det intresset bland barn och unga och visa upp vår förening, säger Joakim Eriksson, verksamhetsansvarig på Sportfiskarna Värmland.

Blogg
Magnus Skoglund

Fråga poddgästen!

På tisdag gästar musikskribenten, konstnären, löparen, läraren, herregud ALLKONSTNÄREN Jesper Löfvenborg, vår podcast! Det ser jag fram emot! Ös på med frågor i DM eller

Läs blogginlägget »