Krönika av Emmy Svensson: Få till sommarträningen

Krönika av Emmy Svensson: Få till sommarträningen

Sommaren är här igen och det börjar återigen kännas lite motigt att stänga in sig på ett mörkt gym för att få träningen gjord. Det fick mig att börja fundera över hur min träning sett ut tidigare den här tiden på året och jag kom fram till att det har varit allt eller inget för mig. Antingen har jag knappt hållit i träningen under sommarperioden för att det är just mörkt och tråkigt att gå in på ett gym eller så har jag nästan bara fokuserat på träningen men då tappat tid till mycket annat roligt för att jag prioriterat att åka till gymmet. Jag vet att det finns fler än jag som har ett allt-eller-inget-tänk och som genom det har svårt att hitta balansen mellan träningen och övriga livet. Träna till 100% eller inte träna något alls. Allt eller inget. Svart eller vitt.

Det finns forskning som stödjer att vi bör träna och hålla oss fysiskt aktiva för ett bättre mående psykiskt och fysiskt. Innebär det då att sommaren där allt fokus på träningen är mycket bättre för dig än sommaren där ingen träning sker alls? Jag skulle säga nej. Vi behöver se det som en helhet där olika delar spelar in. Vi mår bra av att röra på oss, ja. Men det får inte vara på bekostnad av det där andra som vi tycker är viktigt så som vänner, familj eller en glass i hamnen. Den sommaren när allt mitt fokus låg på träningen så missade jag mycket andra spontana saker med vänner. Jag kunde inte tänka om när jag hade bestämt att ett visst träningspass skulle genomföras och det enda sättet jag kunde umgås spontant med någon var om den personen hängde med på mitt träningspass. I efterhand insåg jag vad mycket jag hade missat, som hade gett mig så mycket annat kopplat till mitt välmående. Något extra skratt med vänner. Någon extra glass i magen. Något extra bad i Vänern. Jag skulle inte förespråka en sådan sommar.

Jag skulle heller inte förespråka en sommar utan träning. Visserligen hann jag med mycket annat som gjorde mig gott men det kröp samtidigt en rastlöshet i mig. Fysisk aktivitet ger dock oss människor så mycket positiva effekter som tidigare nämnt och att utesluta den helt påverkar oss negativt.

Nej vi behöver hitta någon slags balans däremellan. Få tid för både fysisk aktivitet och övriga delar i livet som vi värdesätter. För mig handlade det om att hitta en balans i träningen och inte sätta för hög press på att den faktiskt inte behöver utföras på ett gym för att ”räknas” eller ta för mycket av min tid. Jag tror faktiskt att det var först förra sommaren som jag lyckades med detta. För dig som går med samma funderingar och tankar så vill jag dela med mig av mina bästa tips för att nå den där önskvärda balansen.

TIPS:

  • Sätt upp mål. Då har du lättare att planera din fysiska aktivitet utefter något specifikt. Exempelvis om du har som mål att utföra konditionsträning 3 gånger i veckan så kan det anpassas utefter dagsläget. En regnig dag passar det kanske att stänga in dig i gymmet för löpning på band, en solig dag passar det kanske att köra flåsiga kroppsövningar i skuggan i trädgården medan det senare en varm kväll passar att ta en löptur ner till stranden för ett kvällsdopp.
  • Använd trädgården. Att slippa ta mig fram och tillbaka till gymmet eller lägga tid på att motivera mig till att gå inomhus när det är perfekt sommarväder ute gör det mer tidseffektivt.
  • Införskaffa redskap för hemmaträning. Jag köpte hantlar som jag kan byta vikt på för att använda till olika sorters träning. Det gjorde det enklare att få till snabb träning hemma när jag ville använda vikter och inte bara kroppsvikt.
  • Träna med en vän. På så sätt kan du slå två flugor i en smäll. Få in både fysisk aktivitet och en social stund på samma gång. Eller varför inte gå på ”afterwork(out)” och ta en glass tillsammans.

Solen lyser. Temperaturen är hög. Sommaren är här. Jag ska träna men vägrar låta träningen uppta all min tid. Träningen är inte längre svart eller vit utan i år är den grå. Utan för höga krav och med målet att få lite endorfiner så tar jag med mig mina redskap ut i trädgården och river av ett pass.

Hur gör du?

Blogg
Magnus Skoglund

Fråga poddgästen!

På tisdag gästar musikskribenten, konstnären, löparen, läraren, herregud ALLKONSTNÄREN Jesper Löfvenborg, vår podcast! Det ser jag fram emot! Ös på med frågor i DM eller

Läs blogginlägget »