UPPSNAPPAT Johan Engberg får Karlstad Grand Prix Award: ”Enormt stolt”

UPPSNAPPAT Johan Engberg får Karlstad Grand Prix Award: ”Enormt stolt”

I år får Johan Engberg, kansli- och sportchef på IF Göta, idrottsledarstipendiet Karlstad Grand Prix Award, Karlstads kommuns och Karlstads universitets idrottsledarstipendium på 30 000 kronor. Det är ett pris som instiftats för att belöna stora ledargärningar inom svensk idrott. Det är fjortonde året som stipendiet delas ut och det sker i samband med den stora friidrottsgalan Karlstad Grand Prix den 3 juli.

– Jag blev så otroligt glad när Kristin Idskog ringde mig och meddelade att jag får Karlstad Grand Prix Award i år. Det känns fortfarande inte som att det är på riktigt. Under årens lopp har så många imponerande gärningar inom idrotten prisats och jag är enormt stolt över att vara med i den samlingen, säger Johan Engberg i ett pressmeddelande.

Johan Engberg, som är uppvuxen i Finspång, kom till Värmland och Karlstad i samband med att han började friidrottsgymnasiet i mitten av 1990-talet. Som aktiv friidrottare hade Johan en fin karriär på sprinterdistanserna 100 meter och 200 meter med meriter som flertalet SM-guld och deltagande i internationella mästerskap. Efter hans aktiva karriär tog ledarrollen fart nästan direkt och han har nu verkat som kansli- och sportchef inom IF Göta i drygt tio år. Johan Engberg har förvaltat och utvecklat de fina traditioner som IF Göta har som en storklubb inom svensk friidrott.

Förutom de sportsliga framgångarna har han förädlat föreningens många evenemang och då inte minst Karlstad Grand Prix. Hans kunskap och erfarenhet inom gala-friidrott har gjort honom eftertraktad av andra arrangörer, som exempelvis Diamond League i Stockholm. Johan Engberg har också varit en viktig pusselbit i framtagandet av de nya inom- och utomhusarenorna för friidrott i Karlstad. Arenorna kommer att skapa fina möjligheter för fortsatt utveckling av svensk, värmländsk och framför allt Karlstads friidrott för lång tid framöver.

I motiveringen kan man även läsa att Johans bredd och starka engagemang inom friidrott gör honom till en värdig mottagare av stipendiet.

I pressmeddelandet kan man läsa att Karlstads kommun och Karlstads universitet vill hylla ledarna och dess insatser.

”Med Karlstad Grand Prix Award vill Karlstads kommun och Karlstads universitet hylla välmeriterade ledare och uppmuntra dem i deras fortsatta ledargärning. Ofta hamnar ledarna i skymundan när framgångsrika idrottsutövare hyllas. Karlstad Grand Prix Award vill i stället rikta uppmärksamheten till de ledarinsatser som är förutsättningen för denna framgång.”

Fint sällskap

Bland tidigare pristagare hittar vi friidrottstränaren Ulf Karlsson 2008, Färjestad BK:s hockeytränare Per-Erik Johnsson och Tommy Samuelsson 2009, Marie Henriksson, Karlstad Curlingklubb 2010, simhopparen och tränaren Ulrika Knape 2011, innebandyspelaren och ledaren Jan-Erik Vaara 2012, Stefan Olsson, idrottschef Svensk friidrott, 2013, Carlstad Crusaders 2014, Helltons damlag 2015, Lennart Larsson, Karlstads karateförening 2016, Anna Dahlberg-Söderström samt Fredrik Eliasson från Karlstad Golfklubb 2017, Annika Dahlman från Grava SK och idrottsprofilen Stefan Holm 2018, Johan Pennerborn, Färjestad BK 2019 samt postumt till Bo ”Kulon” Lennartsson, Färjestad BK 2021.