Karlstad kallar-profilen: Maritha Lidén

Karlstad kallar-profilen: Maritha Lidén

Karlstad kallar vill lära känna er – och därför lyfter vi varje månad fram en ny person med anknytning till Värmland. Den här gången träffar vi den ambitiösa och kreativa innebandyspelaren, Maritha Lidén!

Namn: Maritha Lidén.

Ålder: 20 år, född 2002.

Född i: Karlstad, uppväxt på Hammarö.

Bor numera: Hammarö.

Gör: Sista april slutade jag att arbeta på en matbutik i Karlstad som jag arbetat på sedan ett år tillbaka. Sedan dess har måendet varit märkbart bättre då arbetsplatsen hade en bristande arbetsmiljö. Jag bestämde mig för att plugga högskoleprov under sommaren, då min ambition är att antas vid endera psykolog- eller juristprogrammet hösten 2023 i en annan stad än Karlstad. Jag målar även tavlor sedan ett år tillbaka och har nyligen börjat sälja och ställa ut mina verk. I kombination till detta tränar jag även en hel del sommarfys på Crossfit Lifebox med mitt innebandylag GS86 AIF.

Beskriv dig själv med tre ord: Ambitiös, noggrann och glad.

Vad är det bästa med ditt jobb/din utbildning? 

Det bästa med mitt nuvarande levnadssätt är att jag känner en enorm frihet. Jag kan bestämma själv och lägga upp vardagen utifrån mina egna villkor. Nu finns det både tid och utrymme till att hinna och våga göra sådana saker man inte haft möjlighet till medan man gått i skola eller arbetat. 

Vilken är den största utmaningen?

Hitta en bra balans i vardagen mellan nöje och framtidsförberedelse. Samt att fortsätta sprida min konst så att den når ut till fler.

Vad är ditt största mål för 2022? 

Att få möjligheten till att välja precis vad jag vill plugga. Även att utmana mig själv och testa nya saker för att nå en fortsatt utveckling.

Hur ser en vanlig vardag ut för dig?

Jag brukar starta dagen med att gå in i mitt arbetsrum och endera plugga högskoleprov eller måla till en podcast. Om inte det drar jag iväg på ett Lifebox Fitness-pass. Att starta dagen med ett pulshöjande träningspass är det bästa receptet för en produktiv dag. Är det en solig dag passar jag på att fånga några soltimmar ihop med en bok. Lite för ofta blir det att jag beställer hem kläder då det är ett stort intresse. Har jag inte tränat på förmiddagen blir det ett pass på kvällen. Sedan lagar jag mat och tar det lugnt själv eller med sällskap.

Vad gör du helst en ledig dag?

Just nu känns de flesta dagarna som lediga dagar då jag själv fördelar min tid. Men om vi räknar bort när jag pluggar högskoleprov eller tränar så föredrar jag att sola och bada ihop med vänner, eller min storasyster Maria på något utav alla härliga badställen som finns på Hammarö. Då jag är en livlig och social person föredrar jag att umgås i stora och små sällskap. På helgkvällar finns det nästan alltid ett sug för att gå ut i Karlstad med kompisar. Men jag är också en lugn person som stortrivs i mitt egna sällskap. Att avsluta dagen med att måla eller pyssla med något i mitt rum som mina kläder, är något jag också föredrar.

Berätta om ditt största intresse.

Mitt största intresse skulle jag säga är innebandyn. Jag har spelat innebandy sedan jag var sex år. Moderklubben är Skoghalls IBK, men 2019 bytte jag till GS86 AIF vilket är ett lag som jag trivs utmärkt i. Jag älskar sammanhållningen i laget och mina lagkamrater är de bästa man kan tänka sig. Sedan har vi också mina tränare/ledare som lägger ner så mycket tid och energi på oss. Dem kan man alltid lita på. Efter ännu en serieseger i våras kvalade vi för att gå upp i Allsvenskan. Tyvärr klarade vi oss inte hela vägen, så det blir ännu en säsong i divison 1. Nu tränar vi på med sommarfys och gör oss redo för en tuff säsong. 

Har du någon udda talang?

Min udda talang skulle jag säga är min konst och kreativitet. I början på maj 2021 kände jag att det var dags att hitta en ny hobby som jag kunde utföra hemifrån, då mina andra intressen hade satts på paus på grund av coronapandemin. I dag målar jag fortfarande färgstarka tavlor, både abstrakta men också med motiv som ofta grundar sig i kvinnokroppen. Mamma har berättat att när jag var liten satt jag oftast på mitt rum och målade eller pysslade med annat som kläder. 

Vad är Värmland för dig?

För mig är Värmland en slags fristad där man alltid kan slappna av. Det är en lugn miljö med ett vackert landskap som man kan återhämta sig i. Men det finns även en livlig miljö man kan söka sig till. Denna kombination har passat min personlighet bra under alla år. 

Vad får man inte missa om man är i din stad?

Här ute på Hammarö får man inte missa alla fantastiska ställen vid Vänern och den vackra naturen. Där kan man spendera hela dagar i det lugna och sedan njuta av en fantastisk solnedgång. 

Vem skulle du vilja var Karlstad kallar-profil i framtiden? 

Liv Johansson, som nyligen flyttat till Riga.