Clara blev våldtagen – nu stöttar hon kvinnor som utsatts för sexuellt våld: ”Min största sorg blev min största drivkraft”

Clara blev våldtagen – nu stöttar hon kvinnor som utsatts för sexuellt våld: ”Min största sorg blev min största drivkraft”

För nästan exakt två år sedan blev Clara Blom nedslagen och våldtagen av en maskerad man nära hennes hem. Som en del i resan att komma tillbaka efter traumat så anmälde hon sig till en floristutbildning. Nu driver hon företaget Lotus där en del av vinsten går tillbaka till organisationer som stöttar kvinnor som varit utsatta för sexuellt våld.

– Jag vill göra något för kvinnor. Jag brinner för kvinnor och lidandet många kvinnor går igenom bara på grund av den enkla anledningen att de är kvinnor, säger Clara Blom när Karlstad Kallar når henne.

Våldtäkten i augusti 2020 beskriver hon som att det avbröt hela hennes liv och att marken under henne skiftade. Under hennes psykologsamtal blev hon ombedd att försöka visualisera på en ljusare framtid, något som blev startskottet till hennes nuvarande verksamhet.

– Min största personliga sorg i livet blev min allra största drivkraft. Jag var sjukskriven i åtta månader och under den tiden, precis när rättegången skulle starta och jag behövde något extra att se fram emot och fokusera på så anmälde jag mig till floristutbildningen.

Och blommor är minst sagt en stor del av Claras liv. Hon jobbar heltid på företaget Blomsterboda där hon ansvarar över blomavdelningar på ICA-butiker.

– Mina butiker är Hagahallen och ICA i Åmål. Nu under sommaren kör jag Töcksfors/Åmål så det blir långa dagar.

Förutom det driver hon Lotus på sidan av, med huvudbas på hennes pappas bilrekond i Kristinehamn.

– Jag jobbar en hel del och därför njuter jag lite extra av mina lediga stunder, säger Clara som dock trivs med det höga tempot.

–  Jag älskar mitt jobb, att vara kreativ och att få göra människor glada. Så även om det känns tufft att jobba 175 procent ibland så ger det mig mycket positivt tillbaka!

Hobbyn blev aktiebolag

Den egna firman, Lotus, såg dagens ljud för snart ett åt sedan. Hon berättar att hon stod hemma i sitt kök och gjorde blombuketter till kompisar som en hobby. Men efter en beställning till ett bröllop så blev hobbyn ett aktiebolag och efter lite hjälp av sin egenföretagande pappa så var Clara Blom AB ett faktum – och responsen lät inte vänta på sig.

–  Bröllopet fick sina blommor, enda kruxet var att jag fick så mycket blommor över. Jag slängde därför ihop lite buketter och la upp på min då ”hobby-Instagram” och frågade om någon ville köpa,

Erbjudet var 200 kr/buketten, och då ingick gratis hemkörning. Succén var ett faktum. Blommorna sålde slut på en timme – och ryktet om Claras buketter hade börjat sprida sig. Sedan dess har hon gjort buketter varje vecka. En del av skadeståndet användes för att kunna starta Lotus – och i takt med att hennes verksamhet har växt har hon kunnat göra skillnad för andra.

– Inte en krona har gått ner i min ficka från Lotus, utan jag vill främst att Lotus ska göra lite skillnad och därför är det mycket välgörenhet, säger Clara som bland annat skänkt pengar till Rosa Bandet och till Rädda Barnens Ukraina-insamling.

Allra främst brinner hon dock för att stötta andra som utsatts varit utsatta för liknande traumatiska händelser som hon har varit.

– Det är där grunden för Lotus började. Lotus var en dröm jag hade, en ljusare framtid som fick mig att fokusera på att fortsätta framåt, säger Clara som därför skänker fem procent av all vinst som går till organisationer som stöttar kvinnor som varit utsatta för sexuellt våld.

Clara och hennes företag har hunnit med väldigt mycket sedan starten i augusti i fjol.

–  Jag har hjälpt företag med olika slags buketter, stått på marknader, fått inbjudningar för att föreläsa och visa hur man binder buketter. Jag är uppe i ett 15-tal bröllop och även en del möhippeuppdrag, säger hon.

Tacksam för responsen

Företaget har vuxit snabbt och Clara är tacksam och glad för alla lyckönskningar och möjligheter som hon fått tillbaka.

– Ibland kan jag knappt tro det, att kunder som jag aldrig pratat med hittar till MK Rekond, som ligger på ett industriområde i Kristinehamn, bara för att de har hört talas om Lotus-buketterna! Det är så STORT.

Foto: Emmie Åkesson/Fotograf Åkesson Foto

Oviss framtid

Framgångarna har gjort att framtiden nu är lite oviss, på ett positivt sätt. Clara tar dock allting som det kommer.

–  Det enda jag vågar drömma om i nuläget är att kunna etablera mig mer i Karlstad, kanske hitta något ställe som vill sälja Lotus helgbuketter, säger hon.

Och tillägger:

– I den ljusaste av framtiden så är Lotus en fysisk blombutik, där jag dessutom kan stötta kvinnor genom att ta emot arbetstränande kvinnor som är sjukskrivna för liknande anledning som jag själv var. Men den allra största drömmen är att Lotus ska vara välkänt på grund av sina exklusiva buketter och starka varumärke, att det dessutom stöttar kvinnor ska vara ett stort plus som finns i bakgrunden.