Erika Bergkvist: Måste vi lämna ekorrhjulet och vill vi ens det?

Erika Bergkvist: Måste vi lämna ekorrhjulet och vill vi ens det?

Måste vi lämna ekorrhjulet eller kan vi lära oss att leva annorlunda och stanna kvar? För om vi ska vara ärliga. Alla KAN inte lämna ekorrhjulet och leva exakt så som de vill. Alla har inte de ekonomiska förutsättningarna eller arbeten som tillåter det. En del kanske inte ens vill lämna det för att det är en trygghet. Jag vill till exempel inte lämna det. Jag vill leva enklare och bättre men samtidigt känna att vardagen rullar på och är förutsägbar.

Okej, jag ska förklara. Min stress gör att min kropp vill lämna ekorrhjulet, min ångest vill stanna kvar för där känner den sig trygg och min nedstämdhet vill vara någonstans mitt emellan fri och bunden. Lätt? Nej. Men allt handlar om balans och kompromisser.

Varför sliter vi ut oss när den enda betalning vi får är en utmattning? Bra fråga. Men hörrni – vi lever precis allt till ett hundra procent. Alltså vi lever jobb, träning, matlagning, sociala medier, inredning, bilköp, relationer och prylar till ett hundra procent. Vi ska vara bäst på allt och ha allt. Oavsett om det intresserar oss eller inte. För ALLA har det ju.

Ekvationen är ganska enkel, ju mer vi gör, äger och har i våra liv, desto mer stressade blir vi. Att leva så tar på både oss som människor men också på planeten. Jag kommer inte säga att du ska ge upp allt för det varken kan eller vill jag själv. Men jag vill må bättre och då har jag upptäckt att små saker kan göra stor skillnad. Följ med här:

  1. Välj en del av livet där du kan tänka dig att leva enklare. Behöver du verkligen en bil? Kan du tänka dig att bo mindre? Sluta shoppa för att du är uttråkad eller för att via upp det för andra. Allt behöver inte tas bort men det finns i alla fall en sak som inte är superviktig för dig. Att förenkla livet innebär inte att det blir tråkigare utan att du får mer tid till det som betyder något för dig och inte sådant som sociala medier säger är viktigt.
  2. Ha en balans mellan ja elle nej. Stå upp för dina nej och njut av dina ja:n. Du kan inte vara med överallt.
  3. Sluta vara uppkopplad hela tiden. Det enda det är bra för är att fördriva en timme där skrolltummen får arbeta och din självkänsla går ner i källaren på grund av att du jämför dig med andra. Jo du påverkas visst, försök inte. Sociala medier gör oss splittrade och osäkra. Det är en ständig distraktion som tar tid från självaste livet.

Gör du sådana små förändringar tror jag att ekorrhjulet inte känns lika skrämmande längre. Fler vill nog precis som jag ha vardag med jobb sju till fyra och sedan träna varje dag efter jobbet. Det är också viktigt för mig att veckohandla, göra matlådor om söndagarna och äta samma sak till frukost innan jobbet. Jag mår bra av det och ekorrhjulet är därför inte endast av ondo för min del. Jag tycker det får oproportionerligt mycket skit det där hjulet. Faktum är att jag tillhör dem som går sönder och blir stressad av att inte veta, inte planera och inte vara lite fyrkantig inom vissa områden. Men tack vare att jag vet detta vet jag också inom vilka områden jag kan kasta mig ur hjulet ibland.

För mig är hemmet viktigt för där tillbringar jag mycket tid. Träning är livsavgörande på grund av min ångest och nedstämdhet. Mat är viktigt för mig, att få äta det jag tycker är gott och att det är hemlagat. Och är det något jag konsumerar mycket så är det böcker och det tänker jag inte sluta med. Allt detta får mig att må bra.
Att ha en dyr bil, att ha alla de senaste teknikprylarna, att alltid ha städat och att umgås mycket är inte viktigt för mig. För att sammanfatta mitt ekorrhjul: Mer böcker, mindre städning. Och så ser det ut för att jag ska vara hållbar och må bra.

Allt handlar om balans. Jo då, om du tänker efter så handlar precis allt om balans. Och i min balans finns ett ekorrhjul.