UPPSNAPPAT Köttkris, kärleksdrama och magiska ekar. Lyssna på lokalhistoria från Kil.

UPPSNAPPAT Köttkris, kärleksdrama och magiska ekar. Lyssna på lokalhistoria från Kil.

Storyspot bjuder nu in till fascinerande berättelser, bland annat från värmländska Kil. Vilken historia gömmer den mystiska Emma-stenen? Vad gör Kils köttbönder när 30-talets depression slår till? Och hur skulle Kammerudseken bota sjuka barn? Det är några av de historier som väcks till liv genom appen.

I ett pressmeddelande välkomnar Storyspot att åka till platserna där allt utspelade sig, eller lyssna från soffan! Nu är det bland annat premiär för de här berättelserna i appen:

Sägner omger den mystiska Emma-stenen
Vem är Emma? Ingen vet. Hennes namn står tydligt inristat i stenen norr om Kils centrum. Troligtvis är inskriptionen en påminnelse om en kärlekshistoria utan lyckligt slut – lyssna på sägnerna som omger Emma-stenen.

När Kammerudseken skulle bota sjuka
Ett barn i en skjorta. Det är sen torsdagskväll för hundratals år sedan och månen är i rätt fas. Den majestätiska Kammerudseken ska hjälpa barnet att äntligen bli friskt. Men hur ska det gå till?

Drömmen om ett spad-rekord
Ett stort vägbygge kräver ett stort första spadtag. Året är 1996 när tre personer sätter den 4,5 meter långa och 88 kilo tunga spaden i marken för att markera att motorvägen mellan Kil och Fagerås är på väg att bli verklighet. Både arrangörer och åskådare undrar: kan det röra sig om ett spad-rekord?

När Telia tröttnade på Hennings tjat
Hur i hela fridens namn har en telefonkiosk hamnat här? Svaret på den frågan inbegriper en man som heter Henning, trött Telia-personal, en provocerande idé och kälkfärd. Lyssna på den osannolika berättelsen från 1960-talet.

Krisen enar köttbönderna i Kil
Enighet ger styrka, konstaterar köttbönderna i Kil. Det är 1930-tal, ekonomisk depression och priset på fläsk rasar. Kan en ny förening hjälpa dem ur krisen?

Lyssna på berättelserna i Storyspot genom att ladda ner appen gratis där appar finns. Tillåt Storyspot att använda telefonens gps. Leta upp platserna via kartan eller skriv in dem i sökrutan. Sök på Kil för att höra de nylanserade spökberättelserna. I appen kan du även upptäcka spännande historier från hela landet.

Projektet är ett samarbete mellan Kils kommun och Storyspot. Manus och inläsning: Ida Säll och Nikola Ruzicic.

Lyssna här