UPPSNAPPAT Köttkris, kärleksdrama och magiska ekar. Lyssna på lokalhistoria från Kil.

Storyspot bjuder nu in till fascinerande berättelser, bland annat från värmländska Kil. Vilken historia gömmer den mystiska Emma-stenen? Vad gör Kils köttbönder när 30-talets depression slår till? Och hur skulle Kammerudseken bota sjuka barn? Det är några av de historier som väcks till liv genom appen.

I ett pressmeddelande välkomnar Storyspot att åka till platserna där allt utspelade sig, eller lyssna från soffan! Nu är det bland annat premiär för de här berättelserna i appen:

Sägner omger den mystiska Emma-stenen
Vem är Emma? Ingen vet. Hennes namn står tydligt inristat i stenen norr om Kils centrum. Troligtvis är inskriptionen en påminnelse om en kärlekshistoria utan lyckligt slut – lyssna på sägnerna som omger Emma-stenen.

När Kammerudseken skulle bota sjuka
Ett barn i en skjorta. Det är sen torsdagskväll för hundratals år sedan och månen är i rätt fas. Den majestätiska Kammerudseken ska hjälpa barnet att äntligen bli friskt. Men hur ska det gå till?

Drömmen om ett spad-rekord
Ett stort vägbygge kräver ett stort första spadtag. Året är 1996 när tre personer sätter den 4,5 meter långa och 88 kilo tunga spaden i marken för att markera att motorvägen mellan Kil och Fagerås är på väg att bli verklighet. Både arrangörer och åskådare undrar: kan det röra sig om ett spad-rekord?

När Telia tröttnade på Hennings tjat
Hur i hela fridens namn har en telefonkiosk hamnat här? Svaret på den frågan inbegriper en man som heter Henning, trött Telia-personal, en provocerande idé och kälkfärd. Lyssna på den osannolika berättelsen från 1960-talet.

Krisen enar köttbönderna i Kil
Enighet ger styrka, konstaterar köttbönderna i Kil. Det är 1930-tal, ekonomisk depression och priset på fläsk rasar. Kan en ny förening hjälpa dem ur krisen?

Lyssna på berättelserna i Storyspot genom att ladda ner appen gratis där appar finns. Tillåt Storyspot att använda telefonens gps. Leta upp platserna via kartan eller skriv in dem i sökrutan. Sök på Kil för att höra de nylanserade spökberättelserna. I appen kan du även upptäcka spännande historier från hela landet.

Projektet är ett samarbete mellan Kils kommun och Storyspot. Manus och inläsning: Ida Säll och Nikola Ruzicic.

Lyssna här

Blogg
Magnus Skoglund

Projekt tidning!

Sitter och planerar för vår tidning! Tio nummer ska vi släppa under 2023 och det känns spännande, roligt – och lite ångestfyllt på samma gång!

Läs blogginlägget »

Har vuxit upp

Jag gav precis mitt första fuck-finger i trafiken. Om du Nobelplans-ligist mot förmodan läser det här så kommer här en påminnelse om utfartsregeln: Utfartsregeln

Läs blogginlägget »
Blogg
Magnus Skoglund

Lösningsorienterad

Livesändning gällande eventuell stängning av Coop Kroppkärr (som gått knackigt ekonomiskt i flera år). En kvinna pratar oavbrutet, även när andra pratar – och jag

Läs blogginlägget »