UPPSNAPPAT Music for the Eyes – En liveupplevelse med film och musik

UPPSNAPPAT Music for the Eyes – En liveupplevelse med film och musik

Värmlands Museum har glädjen att presentera ett ambitiöst program med film och musik i samarbete med föreningen Music for the Eyes (Johan Berthling mfl.). Sju konserter som kombinerar livemusik med dokumentär- och konstfilm.

– Att spännande och alternativ musik och film enbart ska vara en angelägenhet för storstaden är något vi vill ändra på. Vi vill ge den värmländska publiken nya upplevelser både i form av ljud och bild och Värmlands Museum är en perfekt plats för detta, säger Johan Berthling musiker och initiativtagare, i ett pressmeddelande.

Redan i kväll väntar det högtidsstunder för alla jazzentusiaster!

21 mars – Akira Sakata & Johan Berthling (JPN/SE)
Legendarisk frijazzsaxofonist och stilbildare från Japan möter Johan Berthling, basist numer boende i Karlstad som varit verksam på den svenska jazzscenen sedan sent 90-tal. Därefter visning av ”I called him Morgan” – svenske filmaren Kasper Collins fantastiska dokumentär om trumpetaren Lee Morgans livsöde.

30 mars – Goran Kajfes Tropiques (SE)
Trumpetaren Goran Kajfes kvartett Tropiques skapar en egen musik influerad av minimalism och 70-talets vidöppna jazz. Tropiques spelar denna kväll till amerikanske experimentfilmaren Stan Brakhage´s legendariska film Dog Star Man.

5 april – Zoh Amba (USA)
Från New York, ungt saxofonstjärnskott på frijazzhimlen gör en solokonsert på museét. Sverigepremiär! Därefter visning av ”Full Mantis”prisad dokumentär om banbrytande trumslagaren Milford Graves i regi av amerikanske dokumentärfilmaren Jake Meginsky.

18 april – M.Takara & Carla Boregas (BRA)
Brasiliansk duo med trummor och keyboard gör en böljande organisk musik med lika delar krautrock och elektroniska experiment som ingredienser. Efter konserten blir det visning av Jacob Frösséns uppmärksammade dokumentär ”The heart is a drum”om trumlegenden Klaus Dinger från krautrockgruppen NEU!

24 april – Ensemble Nist-Nah (AUS/UK/USA/FR)
10-hövdad trumensemble ledd av Will Guthrie, trumslagare från Australien. Utrustade med en hel busslast traditionella gamelaninstrument gör man ny musik inspirerad av gamla traditioner.

18 maj – Tape & Cédrick Eymenier (SE/FR)
2000 startade svenska trion Tape sin verksamhet och är föregångare inom den genre som kommit att kallas ”folktronica”. Elektronisk musik möter akustiska instrument. Gruppen har tidigare samarbetat med franske experimentfilmmakaren Cédrick Eymenier och här har han gjort en ny stämningsladdad film som gruppen ljudsätter.

1 juni – Mats Gustafsson & Joachim Nordwall (SE)
Med ett färskt album på inflytelserika labeln Thrill Jockey gör denna nya duo utflykter i ett gränsland mellan noise, impro och elektronisk musik.

Ett samarbete mellan Värmlands Museum och Music for the Eyes, med stöd från Kulturrådet.