Hallå där, Beatriz Nordström från Karlstads Tjejjour

Hallå där, Beatriz Nordström från Karlstads Tjejjour

Hallå där,

Beatriz Nordström, Tjejjourssamordnare på Karlstads Tjejjour. Berätta om er verksamhet!

Karlstads Tjejjour är en del av föreningen Alla kvinnors Hus Karlstad som arbetar för en värld fri från våld och förtryck. Föreningen inhyser både kvinno – och tjejjouren och har funnits sedan 1983.  Kvinnojourens fokus ligger på våld i nära relation, medan tjejjourens är något bredare.

Vi arbetar både stödjande och förebyggande. Stödverksamheten består till största del av en chattverksamhet som riktar sig till alla som identifierar sig som tjejer. Vi har ingen åldersgräns och du kan anonymt chatta med oss om precis vad som helst! Vi tar emot chattsamtal som handlar om såväl våld, psykisk ohälsa, porr och suicidtankar, som kortare frågor om exempelvis kroppen, kompisar och normer.

Vi arbetar våldsförebyggande genom att vara ute i bland annat skolor och fritidsgårdar och informera om våld i ungas parrelationer, samtycke och sexuella övergrepp. Vi medverkar även på festivaler och andra event och försöker skapa trygga rum för unga tjejer och flickor.

Vad är det ofta för typ av frågor?

Mycket av det vi möter handlar om våld i ungas relationer. De riktigt unga som kontaktar oss är oftast utsatta av föräldrar eller släktingar, ungdomar är oftare utsatta av partners eller kompisar. Den vanligaste typen av våld bland unga skulle vi säga är psykiskt och sexuellt våld och mycket sker digitalt. Det kan röra sig om allt ifrån penetrerande våldtäkter till att bli pressad till att skicka nakenbilder som sedan sprids på nätet.

Under de senaste åren har vi även sett en ökning i antalet stödsökande som fallit offer för sexuell exploatering, alltså övergrepp där någon form av ersättning getts till tjejerna. Det kan handla om barn i 13 – 14 årsåldern som säljer sex i stort sett varje dag till olika män som finns mitt ibland oss.

Och på hemsidan understryker ni att ni inte är psykologer. På vilket sätt kan ni hjälpa?

Att gå till en psykolog kan för många låta stort och läskigt och många gånger behöver man vänta på tid, berätta för föräldrarna och bege sig till ett nytt och främmande ställe, medan chatten finns i det som de allra flesta av oss har i handen nästintill dygnet runt, mobilen!

Chatten är för många ett första steg till att berätta och få hjälp med det som tynger en. Att kunna gömma sig bakom en skärm sänker tröskeln och gör det enklare för våra stödsökande att berätta för oss än för exempelvis föräldrar, lärare eller andra vuxna.

Ingen av våra stödsökande skriver till oss med inledningen ”hej, jag är våldsutsatt” utan börjar ofta med att skriva att de inte mår så bra eller har en kort fråga. Det är sedan vårt uppdrag att agera som trygga storasystrar och genom att lyssna och visa att vi tror på våra stödsökande ge henne kraft nog att berätta för någon som kan hjälpa henne vidare. Förvaltar vi inte det förtroendet på rätt sätt kan det göra så att hon aldrig berättar någonting igen, eller att hon själv tar på sig skulden för det som hänt. Därför har alla som är engagerade i tjejjouren gått en utbildning där vi bland annat pratar om könsmaktsordningen, våld i nära relation och samtalsmetodik.

Vi har även möjlighet att erbjuda stödsökande fysiska stödsamtal eller att följa med henne till exempelvis ungdomsmottagningen eller polisen.

Beatriz Nordström och Karlstads Tjejjour finns redo att stötta och guida vidare. Foto: Privat

Och ni har kontaktnät för att guida vidare?

Både tjejjouren och kvinnojouren har ett bra kontaktnät med socialtjänst, polisen och advokater. Dock är aldrig mitt mål att ett stödsamtal ska resultera i en polisanmälan, ett samtal till socialtjänsten eller att hon direkt lämna en våldsam relation, mitt mål och mitt syfte är i stället att gå bredvid den stödsökande och peppa henne i hennes egen takt.

Vad är nästa mål för Karlstads Tjejjour?

Egentligen är vårt mål att inte behöva finnas alls, utan att vi alla får leva i en värld utan våld och förtryck, men tyvärr tror jag inte att vi når dit på ett bra tag!

Under pandemin längtade vi efter att få träffa vår målgrupp fysiskt, så nu är vi bara glada för att få komma ut i skolorna och fritidsgårdarna och hålla i workshops och föreläsningar igen! Det hoppas jag på att få göra mer och mer av framöver och om någon skulle vara intresserad av ett samarbete så är det bara att höra av sig!

Om ni hade haft bättre resurser etc. – hur hade ni velat utveckla er verksamhet ytterligare?

Jag hade velat stärka tjej – och kvinnojoursrörelsens plats i samhället generellt. Göra det lättare för kvinnorna att hitta oss, marknadsföra oss mera, inlett samarbeten med samtliga högstadieskolor, stärka bidragen till rörelsen med mera!

Hur når man er enklast?

Du hittar oss på Tiktok, Instagram och Facebook, där heter vi karlstads_tjejjour. Annars finns vi på mejl och chatten hittar du på rokstjejjourer.se/karlstads-tjejjour

Mejl till Beatriz, samordnare: tjejjouren@akhkarlstad.se

Stödmejl: karlstads_tjejjour@hotmail.com

Blogg
Magnus Skoglund

Fråga poddgästen!

På tisdag gästar musikskribenten, konstnären, löparen, läraren, herregud ALLKONSTNÄREN Jesper Löfvenborg, vår podcast! Det ser jag fram emot! Ös på med frågor i DM eller

Läs blogginlägget »