Baka med Sofia Söderberg: Gör din egen Daim

Baka med Sofia Söderberg: Gör din egen Daim

Jag tycker om choklad, i de flesta former och nyanser, men har alltid älskat just Daim lite extra. Den knäckiga kolan som gifter sig perfekt med den söta mjölkchokladen. Och i dessa tider, när allt är dyrare än en utlandsresa, kan det vara smart och kul att göra egna godsaker istället för att köpa färdiga. Just Daim är ganska enkelt.

Här kommer mitt recept!


Ingredienser (till ungefär en plåt, beroende på hur tunt/tjockt lager av kola som önskas):
180 g strösocker (2 dl)
200 g vispgrädde (2 dl)
280 g ljus sirap (2 dl)
ca 300 g mjölkchoklad

Så här gör du:
Börja med att lägga ett bakplåtspapper på en plåt. Häll socker, grädde och sirap i en tjockbottnad kastrull. Låt koka under omrörning till 145 grader. Den kommer bli fint gyllenbrun.

Häll sedan upp kolan på pappret och bred ut den till önskad tjocklek. Ställ plåten i
kylen och låt stelna och svalna. Vill du ha fina bitar kan du ta ut den när den
fortfarande är lite mjuk och klippa, eller skära fina bitar och ställ sedan in i kylen igen.
Eller gör du som jag, låter den stelna helt och sedan bryter kolan i olika ojämna
bitar (och gör det lite mer charmigt!). Det hela tar ungefär en timme i kylen.


Värm sedan ⅔ av chokladen i en bunke i mikrovågsugnen i intervaller av 30
sekunder. Rör om mellan varje gång. När det är helt smält och är ca 42 grader varmt
så hackar du resterande choklad i småbitar och häller ner i den smälta chokladen.
Rör om till chokladen är smält och du får en temperatur på ca 31-32 grader, då är
den perfekt.

Nu kan du ta dina kolabitar och doppa ner dem i chokladen, exempelvis med en
gaffel. Skaka av lite choklad och lägg tillbaka på bakplåtspappret. Låt det stelna i
rumstemperatur, och när det blivit hårt kan du lägga ner dina Daimbitar i en plastlåda
och förvara i kylen. Sedan är det bara att plocka fram en, två eller tre bitar till kaffet!

De klarar sig flera veckor i kylen. Gott och hyfsat enkelt.

Lycka till!

Följ Bak-Fia här!