Sofie Nelson Rask: Spring in våren

Sofie Nelson Rask: Spring in våren

Det är tveksamt om det verkligen kan kallas vår än. Snön yr var och varannan dag och däremellan retas solen med lite värme och ljus. Fast det är väl just det som är vår i Sverige. Så låt oss inte vänta mer, nu springer vi in våren.

Oavsett om det spritter i benen av löparglädje eller om du behöver en spark i baken för att ta dig ut så vill jag bjuda på några tips för en rolig och hållbar säsong.

  1.  Börja lugnt. Om du inte sprungit på ett tag är det läge att hålla tillbaka och inte fortsätta där du slutade. Spring i ett lugnt tempo och avsluta passet innan du känner dig helt slut. Då känner en sig ofta mer motiverad att ge sig ut igen än om du springer dig helt slut och tänker ”aldrig mer!”.  Dessutom minskar du risken för skador om du ger kroppen tid att byggas upp.
  2.  Anmäl dig till ett lopp. Då har du en morot att träna för. Det gör det oftast lite enklare att ge sig ut på ett pass om en har ett mål, oavsett om det är ett lopp eller att klara av att springa en viss distans.
  3.  Spring intervaller. Det är perfekt för dig som vill utvecklas som löpare. Ett tydligt upplägg att följa på dina pass gör det enklare att få till kvalitet på träningen. Då blir du både snabbare och uthålligare.
  4.  Spring med andra. Det är roligt att ha en träningskompis och kan sporra dig att ta i lite extra på passen. Det är också svårare att ställa in ett pass utan en bra anledning om du redan gjort upp med en kompis att ni ska träna.

För dig som är sugen på ett roligt (och jobbigt) intervallpass kommer här ett upplägg som passar både nya och vana löpare. Du tar i efter egen förmåga helt enkelt.

Värm upp med lätt jogg eller rask promenad i 10-15 minuter. Välj en relativt flack sträcka och kör sedan 4 minuter löpning i cirka 80 % av din maxfart. Du kan tänka att det ska vara så pass jobbigt att du inte hade orkat prata med en kompis samtidigt. Upprepa detta 4 gånger. Mellan varje intervall vilar du 3 minuter. Avsluta med 10-15 minuter nedvarvning i lätt jogg eller promenad. Kortfattat 4x4min (3min vila).

Stort lycka till med löparsäsongen! Glöm inte att ha kul och njuta!

Blogg
Magnus Skoglund

Fråga poddgästen!

På tisdag gästar musikskribenten, konstnären, löparen, läraren, herregud ALLKONSTNÄREN Jesper Löfvenborg, vår podcast! Det ser jag fram emot! Ös på med frågor i DM eller

Läs blogginlägget »