Musik i Molkom bjuder in till ännu en konsertsommar: ”Vi vill skapa en upplevelse att dela”

Musik i Molkom bjuder in till ännu en konsertsommar: ”Vi vill skapa en upplevelse att dela”

För andra året i rad väntar en konsertsommar i Molkom. Den 17 juni kickar Dotter och Linnea Henriksson igång det hela och därefter väntar ytterligare höjdpunkter för popdiggare, jazzentusiaster och synthälskare.  

– Vi vill skapa en upplevelse att dela, säger Marie Persson som är ordförande i Kreativa Egon.

Musik i Molkom drivs av den ideella föreningen Kreativa Egon. Marie berättar att styrelsen i nuläget består av fem personer, men att uppemot 30 personer är engagerade i sommarens spelningar.

– Vi arrangerar mindre spelningar och fokuserar på mötet i musiken mellan artist och publik, säger hon.

Idén kom till på Molkoms folkhögskola under en musikquiz när Marie var där med två vänner.

– Under samtalets gång kom vi fram till att en arbetade med bidrag som blev undersökta på grund av coronapandemin, en annan ville arrangera konserter och folkhögskolan skulle gärna se mer kulturarrangemang – och jag hade en vilande arrangörsförening och kunskap om arrangemang, säger hon.

Och fortsätter:

– Vi hade vår första konsert i december 2021 i Bruksparken i Molkom, en julkonsert, och två sommarkonserter förra året. Vi vill skapa en musikscen i Molkom.

Responsen har varit god.

Marie Persson ser fram emot ännu en sommar full av konsertupplevelser. Foto: Privat

– Många tycker det är roligt att det arrangeras konserter i Molkom. I sommar har vi tre helt olika inriktningar med svensk pop i juni, jazz i juli och synth (ebm) i augusti. Vilket dels speglar medlemmarnas egna musiksmak, men också för att kunna erbjuda en bredd och möjliggöra för fler att hitta något att se de verkligen gillar. Och såklart locka besökare till Molkom från hela landet, säger Marie som är väldigt nöjd med årets program.

– Ja, vi är otroligt glada över att både Dotter och Linnea Henriksson kommer till oss 17 juni! Ska bli helt otroligt bra! Dessutom är det Linneas turnéavslutning. Jazzen har riktigt spännande namn som ska uppträda och stjärnor i världsklass som rankas högt med till exempel Kristin Amparo på sång och Karl-Martin Almqvist på saxofon.

– Synthen är ganska smal och specifik, där har vi två riktigt bra band från Tyskland, Zweite Jugend och Tension Control, men också klassiker med Dupont och årets vinnare på Manifestgalan i kategorien årets synth, EMMON. En otrolig sommar i Molkom!

Och hur får man ihop en sån verksamhet? Det låter dyrt att locka stjärnor!
– Det kostar på! Vi jobbar ideellt i föreningen och gör all marknadsföring själva. Vi har valt att inte lägga pengar affischer och flyers, vi skriver ut på vanliga skrivare, vi har tekniker som i många fall jobbar ideellt och företagare i bygden engageras. Vår scen är en container med platta framför.

– Vi håller nere alla kostnader, men det är viktigt för oss att alla artister får betalt. Ingen uppträder gratis hos oss. De har lagt ner ett otroligt förarbete med att ta fram musiken och sätta ihop ett liveframträdande, det ska de ha betalt för. Men utan offentliga bidrag hade vi aldrig klarat det. I år har vi EU-pengar från Leader Närheten, Vi samarbetar också med Studiefrämjandet och får otroligt bra hjälp där.

Dotter är en av artisterna under årets Musik i Molkom.

Och innan vi skiljs åt får Marie frågan huruvida de här nån drömbokning.

– Ingen specifik, finns många vi vill boka. Men hos oss spelar artister som verkligen vill möta publiken. Vi kommer aldrig bli det stora stället med 3000+ biljetter, där folk måste trängas för att se scenen. Vi hoppas och tror på att artister vill komma till oss för en härlig upplevelse, mer än det största gaget.

Fotnot: Se tickster.com för biljetter.

Blogg
Magnus Skoglund

Fråga poddgästen!

På tisdag gästar musikskribenten, konstnären, löparen, läraren, herregud ALLKONSTNÄREN Jesper Löfvenborg, vår podcast! Det ser jag fram emot! Ös på med frågor i DM eller

Läs blogginlägget »