Sofie Andersson är årets damjunior: ”Hoppas fungera som inspiration för yngre tjejer”

Sofie Andersson är årets damjunior: ”Hoppas fungera som inspiration för yngre tjejer”

Hallå där,

Sofie Andersson som utsågs till årets damjunior och kallades för en av Värmlands mest lovande talanger på senare år.

Grattis till utmärkelsen! Vad betyder den för dig inför framtiden?
Tack snälla! Det var såklart jätteroligt att få ta emot den fina utmärkelsen och se att all tid och arbete man lägger ner så småningom lönar sig. Det är svårt att säga vad den betyder, men jag hoppas kanske att det kan fungera som någon typ av inspiration för yngre tjejer i någon av de föreningar jag spelat i.

Berätta lite om dig själv!
Jag heter Sofie Andersson, är 19 år gammal och kommer ursprungligen från Kristinehamn. Jag började spela innebandy i Kristinehamns IBF och har spelat så länge jag kan minnas. Inför gymnasiet flyttade jag till Hagfors för att gå idrottsgymnasium där och bytte därmed även förening till Hagfors IF, där jag spelat de tre senaste säsongerna. I slutet av den senaste säsongen (2022/23) fick jag chansen att skriva en dubbellicens med Västerås Rönnby i SSL så jag avslutade säsongen tillsammans med dem och kommer att fortsätta spela där till hösten.

Varför tror du att just nu fick priset?
Jag tror att anledningen till att jag fick priset var för det ”genombrott” jag hade under den föregående säsongen. Vi fick en väldigt tuff säsong med laget och åkte ur serien, men för mig personligen började bitarna falla på plats och jag lyckades göra en hel del poäng. Sen så fick jag som sagt vara med Rönnby och spela vilket också kan ha varit en faktor, att jag tagit ett ytterligare kliv i min karriär

Såg att du kombinerar skola med innebandy! Hur ser dina dagar ut?
Ja under gymnasiet gick jag NIU i Hagfors vilket har inneburit att jag kunnat träna innebandy på skoltid. Vi har haft tre träningar i veckan på skoltid samt tre träningar med laget på kvällstid, sedan 1-2 matcher per helg, så det har varit mycket innebandy! Jag har tyckt att det gått bra men man har fått planera sin vardag lite mer för att hinna med att plugga samtidigt som all träning. Jag flyttade också hemifrån för första gången när jag började på idrottsgymnasiet så till en början var det väldigt mycket nytt samtidigt, men det löste sig med tiden. Särskilt eftersom allt blev inställt på grund av corona, haha. Då var det inte så mycket träningar. Men jag har trivts grymt bra och jag är väldigt nöjd med mitt val. Jag tror NIUn varit väldigt nyttig för mig för att vänja mig vid hög belastning och det har varit bra för mig att få en rutin kring fystester, sen har det framförallt varit fantastiskt roligt.

Beskriv din spelstil.
Främst är jag nog en poängspelare som tycker om att utmana och trivs bra högt upp i banan så jag kan komma till mycket avslutslägen!

Vad är målet i framtiden? Vad är nästa steg?
Jag tänker mig att nästa steg för mig är att spela mig till en startplats i Rönnby och bli en värdefull spelare där. Det gemensamma målet just nu är såklart att få spela i Globen och vinna SM-guld. För mig personligen är målet att bli så bra som möjligt och vinna titlar tillsammans med laget. Sen en dröm man alltid haft och fortfarande har är ju såklart att få representera Sverige och spela landskamper. Det hade varit mäktigt.

Sofie Andersson drömmer om en framtida i blågula landslagströjan. Foto: Privat
Blogg
Magnus Skoglund

Fråga poddgästen!

På tisdag gästar musikskribenten, konstnären, löparen, läraren, herregud ALLKONSTNÄREN Jesper Löfvenborg, vår podcast! Det ser jag fram emot! Ös på med frågor i DM eller

Läs blogginlägget »