Konstnären Maja Andersson om framtidsdrömmarna: ”En dröm är att driva en mysig gård dit besökare kan komma för att uppleva skaparglädje och sinnesro”

Konstnären Maja Andersson om framtidsdrömmarna: ”En dröm är att driva en mysig gård dit besökare kan komma för att uppleva skaparglädje och sinnesro”

Maja Andersson fick finfin respons när hon i våras hade sin debututställning på Carlstad Art Galley. Vi fick en pratstund med den värmländska konstnären som låter sitt konstnärskap spegla den del av sig själv som hon tycker om som mest.

– Mina minnen, mina drömmar och livets små och stora ögonblick. Jag finner det mesta av min inspiration i mina fotoalbum, vilka oftast är grunden till de idéer som blir till konstverk. Bilder från resor, utflykter och husfasader som levt ett liv i alla väder.

Just nu bor Maja på Lidingö där hon studerar till konst- och hantverkspedagog på Nyckelviksskolan. Hon berättar att hon där ska få fördjupa och bredda kunskaperna inom olika sorters hantverk, som exempelvis trä, skulptur, keramik, grafik, textil och måleri bland annat.

– Denna utbildning öppnar verkligen upp möjligheten för att i framtiden få jobba både praktiskt med konsten men också tillsammans med andra människor i syfte att dela mina kunskaper och glädjen i att skapa något med hjälp av både händer och hjärnan, säger Maja Andersson.

Och tillägger:

– Jag tror verkligen på att det kreativa skapandet och det genuina hantverket bidrar till ett bättre samhälle och ett rikare liv för individen.

Debututställningen beskriver Maja som en fantastiskt rolig och spännande upplevelse där hon fick lära känna duktiga och inspirerande konstnärer.

– Bland andra keramikern Thomas Rosevall som jag tacksamt nog fick möjlighet att ställa ut tillsammans med hos Carlstad Art Gallery. Det var så roligt, för jag fick liksom hoppa in som utställare lite i sista sekund, och trots att Thomas och jag varken kände till varandra eller varandras konstnärskap innan vi satte samman utställningen så blev ett så fint samspel mellan våra verk. Men det hade ju såklart galleristerna tänkt på haha.

 – Att hänga upp mina tavlor på egen hand var otroligt intressant och lärorikt, framförallt ur ett pedagogiskt perspektiv. Att leda besökaren igenom utställningen och samtidigt skapa en fin dynamik med hjälp av komposition var väldigt spännande! Det roligaste av allt var såklart alla fantastiska möten och pratstunder med besökarna. Min familj och mina vänner var även de på plats, och det gjorde mig extra lycklig. Jag kände mig mycket smickrad och stolt.

Hur är konstscenen i Karlstad överlag?
Det känns såklart extra kul att ha fått göra debut i Karlstad för att jag är värmlänning, men också för att konstscenen i Karlstad är så levande. Det myllrar av talang, och intresset för konst verkar vara en stor av stadens kultur. Ett fint kännetecken tycker jag.

Livet på en pinne

Nu blickar Maja framåt mot nya drömmar och mål.
– En dröm jag har är att driva en mysig gård dit besökare kan komma för att uppleva skaparglädje och sinnesro, för att utvecklas och att hitta mening med sin tillvaro. Och så vill jag ha en ateljé. En ateljé med mycket ljus och plats för alla mina projekt. Så hade det varit toppen om det fanns utrymme att ställa ut också. Ja, det hade varit livet på en pinne dä!

Möt Maja på Mårbacka

Vill man träffa Maja och uppleva hennes konst i vackra omgivningar så finns snart chansen. Om drygt en månad är hon nämligen med på Mårbacka julmarknad.

– I år ville jag gärna vara med på en julmarknad. Jag hade tur och lade tassarna på sista platsen på Mårbacka julmarknad som Svenska slottsmässor anordnar. Jag kommer att hålla till på det otroligt mysiga loftet bland ett flertal hantverkare, säger hon.

Vad kommer besökarna få se?

– Hos mig hittar ni originalakvareller samt mina motiv tryckta på bland annat vykort och stickers! Det finns något i alla prisklasser och för alla som älskar höst- och vintertid, men även motiv för er som redan längtar efter varmare dagar. Jag ser så mycket fram emot att få träffa er, 2-5 november, på Mårbacka minnesgård!

Njut av mer av Majas konst på hennes Instagram