Journalistakademien ger frilansare verktygen: ”Aldrig för sent att förverkliga skrivdrömmen”

Journalistakademien ger frilansare verktygen: ”Aldrig för sent att förverkliga skrivdrömmen”

Journalistakademien är Sveriges enda renodlade utbildning i frilansjournalistik. Nu har de hunnit fylla fyra år – och de ansvariga bakom onlineutbildningen får frekvent bevis på att studenterna har fått med sig redskapen de behöver innan de kastar ut i frilanslivet. Lotta Brunmark är utbildningschef på Journalistakademien och gläds åt elevernas framfart.

 – Jag är oerhört glad och stolt över att våra studenter fått sina artiklar publicerade i mer än 140 magasin och tidningar i Sverige, säger hon.

Lotta berättar att hon nästan varje vecka köper en tidning eller ett magasin där någon av deras studenter har med en artikel. Framgångsfaktorn tror hon ligger i mixen som utbildningen erbjuder.

– Vi erbjuder en praktisk såväl som en teoretisk online-utbildning. Den är väldigt ”hands-on”, säger Lotta och gör citationstecken i luften.

Utbildningen är baserad på en frilansares verklighet, och utmaningarna och möjligheterna som det innebär.

– Att jobba som mentor och få se personer utvecklas och se dem vässa pennan och komma på riktigt bra vinklar, ja det är helt fantastisk kul, säger Lotta som aldrig tycker det är för sent att testa sina vingar.

– Vår äldsta deltagare var 79 år gammal och bestämde sig för att frilansa på ålderns höst. Det är aldrig för sent att förverkliga skrivdrömmen, säger Lotta och ler.

Journalistakademien har även en podcast som vänder sig till alla som älskar att skriva och/eller är nyfikna på journalistik.
– Då jag själv har ett förflutet inom radio blev det naturligt att producera en podcast i tio avsnitt, med olika spännande gäster och teman. Bland annat bjöd jag in Jeanette Dahlström, fotograf här i Karlstad, som berättade hur man som journalist kan bli bättre på att ta bilder i ett våra avsnitt. Jag är har själv jobbat tillsammans med henne och det avsnittet tycker jag blev riktigt bra.

Hur bra passar podcastformatet för att lära ut journalistik?

Att kunna lyssna på språng, tror jag många tycker är uppskattat. I podcasten får man både underhållning och ny och (gratis) kunskap – en bra kombo. Alla avsnitt har olika teman, som resejournalistik, så jobbar en chefredaktör, hur man skriver ett bra reportage och så vidare.

Vad hoppas ni främst att lyssnarna ska få med sig efter att ha lyssnat på era avsnitt?

– Jag hoppas att man ska känna sig inspirerad och förhoppningsvis få
en och annan ”aha-upplevelse”, säger Lotta Brunmark.

Och avslutar:

– Att vem som helst med skrivtalang faktiskt kan gå en kortare utbildning i frilansjournalistik och sedan tjäna pengar på sitt skrivande. Det är en liten nål i ögat på vissa murvlar som är gamla i gemet, tror jag…

Fotnot: Podcasten hittar man där poddar finns, till exempel genom att söka på Journalistakademien på Spotify. Den finns även att hitta på www.journalistakademien.se/podcast.

Blogg
Magnus Skoglund

Fråga poddgästen!

På tisdag gästar musikskribenten, konstnären, löparen, läraren, herregud ALLKONSTNÄREN Jesper Löfvenborg, vår podcast! Det ser jag fram emot! Ös på med frågor i DM eller

Läs blogginlägget »