Marie Niljung har nypremiär av Hellre arg än död: ”Livsbejakande föreställning om livet”

Marie Niljung har nypremiär av Hellre arg än död: ”Livsbejakande föreställning om livet”

Hallå där,

Marie Niljung, som är aktuell med Hellre arg än död, en föreställning för livet! Berätta om vad som väntar besökarna som bänkar sig den 22 maj på Scalateatern!

– Det är en 75 minuter lång livsbejakande föreställning om livet. Det är en mix av allvar, musik, kunskap, skratt och en och annan tår. En föreställning med kunskap om psykisk livräddning helt enkelt. Det är som HLR- båda kräver kunskap, träning och de räddar liv.

Du är en färgstark och sprudlande person! Hur kändes det att ta steget upp på scenen?

– Det var en härlig känsla att utveckla mina tidigare föreläsningar till en föreställning och göra det tillsammans med Carola Jansson och Anders Blomberg. Att få plocka in musiken är härligt!

Det är ett väldigt allvarligt ämne. Hur fungerar det att lyfta en teaterscen?

– Det fungerar utmärkt. Att varva det allvarliga med musik är ett bra grepp. Vi har även väldigt roligt på scen så det blir en del skratt också trots det allvarliga.

Det här bli tredje vändan av föreställningen. Vad har du fått för respons hittills?

– Det är ju responsen från i höstas som gör att jag är så galen som bokade Scala igen! Vi har utökat föreställningen med 15 minuter då de allra flesta tyckte att 60 minuter var för kort. Jag fick ju även utmärkelsen Årets värmlänning för den första så det är väl ett bra ”kvitto”.

Vad vill du främst att publiken ska få med sig i ryggsäcken efter att ha
sett din föreställning?

– Att de ska ha med mantrat- Våga fråga! Våga lyssna! Våga agera! Att de kan göra skillnad för både sig själva och andra genom att faktiskt börja använda det. På riktigt.

Vad har du för tankar inför premiären den här gången?

– Jag hoppas på ett fullsatt Scala och att det sitter många män i publiken! Då män står för 70 % av alla suicid så är det hög tid att gruppen män börjar våga prata om känslor, be om hjälp och söka vård. Ensam är inte stark.

Klicka här för att köpa din biljett

Fotnot: Marie blev Årets värmlänning 2023 med jurymotiveringen:

Med en ny livsbejakande föreställning fortsätter Marie Niljung sin livsmission att förändra attityder kring psykisk ohälsa och rädda liv. Hon vill få fler att våga fråga, våga lyssna och våga agera. Med kunskap, mod och stort engagemang gör Marie skillnad. Hon kämpar målmedvetet för att nå fler med det tydliga budskapet: Alla kan göra skillnad!

Foto: Iselin Sundberg