Berätta om Cirkulära Karlstad och ert Instagram-konto! Hur kom det till?
– Det startades upp i ett tidigare projekt inom Karlstads kommun som främst hade fokus på olika sätt att dela saker med varandra, men det breddades sedan till att även innefatta reparationer och second hand. När projektet tog slut hade vi byggt upp en fin följarskara och tyckte det var en bra kanal för att nå ut till kommuninvånare på ett smidigt och lättsamt sätt. Då fick det helt enkelt hänga med i nästa projekt, Klimatneutrala Karlstad 2030.
Vad hoppas ni uppnå med det?
– Framför allt vill vi inspirera, ge tips och hjälpa kommuninvånarna att hitta sätt att konsumera mer klimatsmart. Vi lyfter ofta Smarta Kartan Karlstad, en tjänst där vi listar verksamheter där man kan hyra, byta, låna, dela, ge och få, men även reparatörer och second hand-butiker. Det finns många bra alternativ för cirkulär konsumtion lokalt, men många känner inte till hur stort och brett utbudet faktiskt är och vilka möjligheter det innebär. Sedan vill också nå ut med information om våra och andras klimatsmarta aktiviteter och evenemang på temat hållbar konsumtion, till exempel föreläsningar, bytardagar och second hand-rundor.
Vad har ni fått för respons?
– Mycket pepp och kärlek, i princip uteslutande positiv feedback. Cirkulär konsumtion är ett område som många tycker är viktigt och uppskattar!
Hur bra är Karlstad på att just tänka cirkulärt?
– Ibland ligger vi som kommun i framkant, till exempel gjorde vi ihop med Karlstads energi och Mitt i City en test av den cirkulära popup-gallerian Rundgång förra hösten. Det gick väldigt bra och uppmärksammades nationellt, och fick till och med en fortsättning efter vårt avslut. Vi har också Sola Byggåterbruk, vilket vi är stolta över eftersom byggmaterial är ett område med stor klimat- och miljöpåverkan. Men vi är också ödmjuka för att det finns mycket kvar att göra och vi inspireras gärna av andra som kommit långt, så som Göteborg. Till exempel startades tjänsten Smarta Kartan där, och vi hakade på.
Och hur kan man som privatperson bidra?
– Dela mer med andra! Kanske kan du anordna ett klädbyte med kompisar eller på jobbet, gå med i en bilpool, vårda och laga det du redan har eller köpa begagnat när du behöver något? Våga vara den som tar steget och frågar en granne om att låna ett verktyg, ge bort något second hand-fyndat som present eller gå på fest i ett begagnat plagg. Det finns många normer kring konsumtion som vi tillsammans kan hjälpas åt att bryta.
– Se till att saker inte blir stående oanvända hemma hos dig utan att de lånas ut, säljs eller skänks vidare. Och viktigt att du också handlar second hand när du behöver något. Idag finns ett stort glapp mellan mängden prylar och kläder som lämnas in och det som faktiskt sedan säljs.
Vilka är det som driver kontot?
– Kontot ägs av Karlstads kommun, och ingår i projektet Klimatneutrala Karlstad 2030, där Karlstad är en av 23 städer i Viable Cities satsning Klimatneutrala städer 2030. Vi som publicerar innehåll där är Anna Sundell och Johanna Hedqvist, miljösamordnare i Karlstads kommun.