Sofia Söderberg bakar: Crème brûlée

Sofia Söderberg bakar: Crème brûlée

Sofia Söderberg sade upp sig från jobbet och begav sig till Schweiz för att hänge sig åt sin passion för sötsaker och för att utbilda sig till konditor. Nu är hon tillbaka i Karlstad – och framöver kommer hon leverera smaksäkra och läckra recept på allt från den söta världen. Den här gången tar hon sig an den knäckiga klassikern, crème brûlée!

(Receptet är för 6 personer)

Ingredienser

* 300 g Vispgrädde (3 dl)

* 100 g Mjölk 3% (1 dl)

* 80 g Äggula (ca 4 gulor)

* 80 g Strösocker (ca 1dl)

* 1 Vaniljstång (eller ca en tsk vaniljpulver)

Gör så här:

Sätt ugnen på 95 grader varmluft eller 100 grader över- och undervärme. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna. Lägg det i en kastrull och koka upp tillsammans med grädde, mjölk och socker. Lägg även i stången för extra mycket vaniljsmak. När det kokar häller du över ungefär hälften av vätskan på gulorna och rör om. Häll sedan tillbaka allt i kastrullen igen och kör på medelhög värme till det når 83 grader. Sila av och häll upp i små portionsformar. Det som är så bra med det här receptet är att du slipper hålla på med vattenbad. Du bara ställer formarna direkt på en plåt och ställer in i ugnen. Beroende på ugn kan det ta allt ifrån 45 minuter till en timme innan de är klara. Skaka lite lätt på plåten och de är klara när det är fast konsistens på kanterna och lite dallrigt i mitten.

Låt brûléerna svalna i kylskåp (i ca fyra timmar eller längre). Det går utmärkt att förbereda flera dagar innan servering. De håller sig 7-10 dagar i kylen med plastfolie över. När du sedan ska servera din dessert strör du rörsocker, ett tunt lager, ovanpå och bränner sedan av till sockret har smält och blivit mörkt. För extra god ”knäckighet” kan du upprepa det två gånger.

Servera med lite färska bär och jag lovar att alla kommer älska den här desserten.

Lycka till!

 

Blogg
Magnus Skoglund

Fråga poddgästen!

På tisdag gästar musikskribenten, konstnären, löparen, läraren, herregud ALLKONSTNÄREN Jesper Löfvenborg, vår podcast! Det ser jag fram emot! Ös på med frågor i DM eller

Läs blogginlägget »