Linn von Bahr: Coacha dig själv mot dina mål

Linn von Bahr: Coacha dig själv mot dina mål

Vill du börja träna eller kanske nå ett nytt mål inom din träning så är mitt tips efter mina erfarenheter som personlig tränare att du delar upp resan i olika faser. En väg är inte spikrak och det är inte livet heller. Vill du nå ett mål du alltid drömt om, eller kanske göra en livsstilsförändring så är detta mitt tips på hur du borde lägga upp det.

Fas 1 – Hitta ditt varför

Innan du påbörjar resan mot ditt mål så måste du hitta ditt ”varför”. Varför vill du nå detta mål? För vem gör du detta? Vad kommer det ge dig? När du hittat ditt varför och svarat på dessa frågor kommer detta vara ditt drivmedel genom hela resan. Ett tips är att skriva ned dina svar så att du kan gå tillbaka under resans gång och påminna dig själv. Har vi inte ett varför är det väldigt lätt att vi hamnar ur spår, eller blir distraherade på vägen. Ditt varför måste även komma inifrån dig och får inte vara beroende av någon annan. Om det är för någon annan är risken väldigt stor att du inte fullföljer planen. Gör bara saker som du genuint vill och som kommer göra dig till en bättre person!


Fas 2 – Sätt upp en rimlig plan

Nu när du hittat ditt ”varför” är det dags att sätta upp en plan för hur du ska lyckas. Är målet att exempelvis börja träna så är mitt tips att du sätter en plan på minst tre månader. Ge dig själv alltid tid så att du i lugn och ro kan utföra planen utan stress och press. Det är alltid bättre att ha för lång tid på sig än att behöva stressa, det kommer bara leda till att det inte blir kul längre och du tappar intresset.


Fas 3 – Kom in i rutinerna

Att skapa nya rutiner är ingenting som sker över en natt. Här behöver du ha tålamod och tillåta dig själv att misslyckas, var inte för hård mot dig själv. Om ditt mål är att träna fyra dagar i veckan, börja då med att träna en dag första veckan och sedan ökar du för varje vecka. Detta gör att du inte kör slut på dig från start och därmed tappar intresset. Börja hellre sakta och öka intensiteten successivt, då är chansen mycket större att detta blir rutiner som du faktiskt behåller.


Fas 4 – Tvivlandet/blicka bakåt

Efter några veckor kommer du känna att du nått en platå och att du inte ser några resultat och det är nu det är viktigt att fortsätta ändå! Alla kommer hit och det ingår i resan, därför är det bra att veta om det redan innan. I detta stadie ska du blicka tillbaka och se vilka framsteg du gjort. Påminn dig själv var du började och hur grym du är som kommit så långt! När du tagit dig förbi detta stadie ska du bara fortsätta att göra samma jobb som du gjort tidigare och om du tvivlar fler gånger under resan blicka bara tillbaka då och bli påmind om dina grymma framsteg.


Fas 5 – Resultaten/målgången

Grattis! Nu har du gjort jobbet, följt din plan och äntligen nått ditt mål. Här är det viktigt att du ser dig själv och ger dig beröm. Det är väldigt lätt att man höjer kraven på sig själv för fort innan man ens hunnit berömma sig själv över hur långt man kommit. Stanna upp och summera resan, vart började du och var är du idag? När du gjort detta fortsätter du i samma riktning för att utvecklas ännu mer eller så kanske du skapar ett nytt mål?

Nu har du skaffat dig mer kunskap för hur du ska lyckas coacha dig själv mot dina mål. Jag önskar dig lycka till och vet att om du använder dig av dessa 5 faser så finns det bara en utväg och det är att lyckas!

Följ Linns resa här