Sofia Söderberg bakar: Semlor à la Choux au craquelin

Sofia Söderberg bakar: Semlor à la Choux au craquelin

Det finns lika många varianter av semlor som det finns människor i världen. Nästan i alla fall. Men den här varianten är en favorit hos mig. En liten frasig god munsbit, så att du kan unna dig två stycken till kaffet.

Ingredienser:

Pâte à choux (ca 20 st)

65 gram mjölk (0,65 dl)

65 gram vatten (0,65 dl)

65 gram smör

1 tsk socker

0,5 tsk salt

65 gram vetemjöl (1 dl)

2-3 ägg

Mördeg (craquelin)

50 gram mjöl (knappt 1 dl)

50 gram socker (drygt 0,5 dl)

50 gram smör

1 krm stött kardemumma

Mandelmassa

60 gram rostade mandlar (med eller utan skal)

60 gram florsocker

1 äggvita

1-2 msk grädde

Vispad grädde och florsocker för att färdigställa bakelsen

Instruktioner:

Pâte à choux

1. Sätt ugnen på 175 grader (vanilj, ej varmluft), förbered en plåt med bakplåtspapper och en spritspåse med en rund tyll.

2. Lägg vatten, mjölk, smör, socker och salt i en liten kastrull och låt koka upp så allt smör är smält.

3. Tillsätt mjölet och rör om ordentligt tills du har en smet. Låt sedan kastrullen stå kvar på värmen och rör frenetiskt i ett par minuter så att smeten ”rostas”.

4. Lägg sedan smeten i en skål och låt den svalna något.

5. Vispa ihop äggen i ett glas.

6. Under tiden du vispar eller rör kraftigt, tillsätt lite ägg i taget tills du har en smidig smet, som inte är för rinnig, men inte heller allt för fast. När du drar ett finger genom smeten så ska du kunna göra det enkelt, men smeten ska inte gå ihop igen. Då är den i rätt konsistens.

7. Spritsa ca 20 bollar, ungefär 3 cm i diameter. Lägg på mördegscirklarna och baka sedan enligt nedan.

Mördeg

1. Blanda samman allt till en deg.

2. Kavla ut degen tunt mellan två bakplåtspapper och lägg in i frysen. När du har spritsat ut choux-smeten, stick ut cirklar av den frusna degen, 3 cm i diameter och lägg på varje boll.

3. Baka i ugnen i ca 30 minuter. Öppna inte ugnen under tiden, då kommer de att falla samman och inte få det ihåliga innandömet som man vill åt. De ska få en fin gyllenbrun färg.

4. Låt bollarna svalna helt.

Mandelmassa

1. Sätt ugnen på 140 grader och rosta mandlarna i ca 20 minuter.

2. Lägg sedan mandlarna och florsockret i en mixer och mixa till ett mjöl.

3. Häll ner äggvitan och mixa igen till du får en massa som är ganska fast.

4. Tillsätt lite grädde i taget och mixa till du får en önskad krämig konsistens på din mandelmassa.

Sätt ihop

1. Nu tar du dina avsvalnade chouxbakelser, klipp av ett lock och klicka i valfri mängd mandelmassa.

2. Vispa grädden, men inte för hårt, den ska fortfarande vara krämig. Enligt mig då, det är givetvis valfritt hur fast grädde man vill ha.

3. Spritsa, eller ta en sked och klicka på grädde, lägg på locket och pudra över florsocker.

Sedan är det bara att njuta av din supergoda semla!